Mainos

Laskettelulomien suosio pysyy taantumasta huolimatta

Yksityiset ihmiset uskaltavat edelleen käyttää rahaa Lapin lomaan, kun yritykset näyttävät samaan aikaan kestitsevän vieraitaan viime vuotta maltillisemmin.

Pohjoisen hiihtokeskukset täyttyvät jälleen hyvin, kun koulujen talvilomat alkavat purkautua viikon kuluttua. Yritysten suosimassa maaliskuussa on myyntiin kuitenkin tulossa notkahdus.

- Etenkin talvilomien kaksi ensimmäistä viikkoa ovat hyviä, kun Etelä- ja Keski-Suomen koululaiset pääsevät vapaalle. Varauksissa ollaan viime vuotta edellä, sanoo Levin Matkailun toimitusjohtaja Jussi Töyrylä.

Levin matkailulla on tarjolla noin 10 000 vuodepaikkaa, joista 90 prosenttia on mökeissä. Talvilomaviikoilla pohjoiseen matkustavat nimenomaan perheet, ja ne suosivat juuri mökkejä. Mökeistä noin 80 prosenttia on jo varattu.

Ylläksellä kasvu on jopa kiivaampaa. Ylläksen Matkailun varaamopäällikön Kaj-Erik Härkösen mukaan ensimmäisen viikon kasvu on 25 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Muillekin lomaviikoille varaukset ovat nousussa viitisen prosenttia.

Suunta on sama myös Saariselällä, missä päästään lomaviikoilla arviolta viiden prosentin kasvuun.

Alekampanja suunnitteilla

Maaliskuussa on vastassa kuitenkin notkahdus, kun useat yritykset vievät vieraansa muualle kuin hiihtokeskuksiin. Töyrylä laskee, että Levillä notkahdus on jopa kymmenisen prosenttia.

- Jokaisen keskuksen täytyy varmaan katsoa lähiviikkoina, tullaanko alennuksilla esiin. Mieluummin asiakkaita otetaan hieman halvemmallakin hinnalla, kuin pidetään mökit tyhjinä, hän sanoo.

Yritysten varovaisuus saattaa iskeä eniten kalliimpien mökkien kysyntään. Perheet vuokraavat pääosin viikkohinnaltaan tuhannen euron pyörteissä olevia mökkejä. Yritykset panostavat yleensä enemmän. Esimerkiksi Levillä kalleimmista mökeistä peritään liki 10 000 euroa viikolta.

Keskuksista kuitenkin korostetaan, että kauden koko myynti on talousvaikeuksista huolimatta kipuamassa varsin hyväksi. Viime vuoteen verrattuna se ei näyttäisi ainakaan laskevan. Tulos on vähintäänkin kohtuullinen, kun muistetaan viime vuosien suuret kasvuluvut.

- Edellisten vuosien ylikuumentunut kysyntä on hetkeksi vaihtumassa hieman alijäähtyneeksi tunnelmaksi, Töyrylä kuvailee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.