Mainos

Laskettelukausi käyntiin, ensilumi maan keskiosaan

Laskettelukausi käynnistyi tänään Rukalla. Myös Levi ja Pyhä yrittävät avata rinteitään jo tämän viikon aikana. Ensilumi satoi paikoin viime yönä maan keskiosaan.

Laskettelukeskuksista ensimmäisenä kautensa avasi tänään Ruka.

Viime vuonna laskettelukeskukset joutuivat odottelemaan lunta ja pakkasta monin paikoin pitkälle marraskuuhun. Rukalla ensimmäinen rinne saatiin tänä vuonna auki suunnilleen tavanomaiseen aikaan.

– Viime vuonna avasimme marraskuun puolivälin paikkeilla ja se oli myöhäisin ajankohta parinkymmenen vuoden aikana. Nyt sääennusteet näyttävät hyviltä. Loppuviikolla yritämme saada auki lisää rinteitä, toteaa Rukakeskuksen liiketoimintajohtaja Matti Parviainen.

Länsi-Lapissa Kittilän Levilläkin hiihtokausi päästään näillä näkymin aloittamaan noin kuukautta viime syksyä aiemmin. Lumitykit ovat olleet työssä viime tiistaista saakka.

– Jos nämä ennusteet pitävät paikkansa, saamme eturinteen auki loppuviikolla. Samalla saadaan auki myös ensilumen latu. Loppuviikolle on luvattu aika hyviä pakkasia, Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari sanoo.

Aikainen talven tulo on hyvä asia myös Levin alppihiihdon maailmancupia ajatellen. Naisten ja miesten pujottelun maailmancupit käynnistyvät Suomessa ja Kittilässä 9.-11. marraskuuta. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista vuosittaisista urheilutapahtumista.

– Meillä on vielä puolitoista viikkoa aikaa Kansainvälisen hiihtoliiton lumikontrolliin. Se tehdään 1. marraskuuta. Jos nämä ennustukset pitävät kutinsa, niin hyvältä näyttää kisojen suhteen, Palosaari sanoo.

Myös Pyhällä on tavoitteena avata rinteitä jo tämän viikon lauantaina.

– Nyt ollaan noin kolme viikkoa normaalia aikaisemmin liikkeellä. Pyhällä ei ole avattu montaakaan kertaa lokakuun puolella, sanoo Pyhätunturin paikallisjohtaja Seppo Saarinen.

Lumipyry ja kovia pakkasia pohjoiseen

Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan lunta on tällä hetkellä Lapissa melko yleisesti muutama senttimetri. Maanantain ja tiistain välisenä yönä lunta satoi paikoin myös etelämpänä maan keskiosassa. Esimerkiksi Suomenselällä lunta oli tiistaina aamuhavainnoissa enimmillään kolme senttimetriä.

Huomenna Lappiin on luvassa lumipyry. Loppuviikolla pakkanen kiristyy pohjoisessa reilusti.

– Suomeen virtaa keskiviikon jälkeen niin kylmää ilmaa, kuin tähän vuodenaikaan on mahdollista. Pohjoisessa voidaan viikon loppupuolella mitata öisin -20 asteen pakkasia, jossain voi olla jopa lähes -30 astetta, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuun pakkasennätys Suomessa on -31,8 astetta. Se mitattiin Sodankylässä 25. lokakuuta 1968.

(MTV3)

Katso tiistaista torstaille ulottuva ennuste pohjoiseen:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.