Mainos

Laskettelija kuoli lumivyöryssä Kuusamossa

Yksi laskettelija on menehtynyt ja toinen loukkaantunut vakavasti lumivyöryssä Kuusamon Konttaistenvaaralla.

Kuusamon

Kuusamon palopäällikön Heikki Levonin arvioiden mukaan kokeneet laskettelijamiehet olivat joutuneet lumivyöryn alle eilen iltapäivällä noin kello 17.00. Poliisi sai ilmoituksen kadonneista miehistä vasta puolilta öin.

Vyöryn uhreiksi jääneet miehet olivat olleet varsinaisten laskettelurinteiden ulkopuolella. Onnettomuudessa menehtynyt mies oli noin 30-vuotias kuusamolainen liikunnanopettaja.

Tämä talvi on otollinen lumivyöryille

Kuusamo

Konttaisen rinne oli ilmeisesti entuudestaan tuttu lumivyöryn uhreille. Rukan hiihtokoulun johtaja Jorma Immonen arvelee, että kohteessa oli lasketeltu ainakin aiempina talvina. Nyt vain varsin poikkeavat olot tuottivat yllätyksen. Lunta on ajankohtaan nähden todella paksulti - noin metrin. Patjassa ei ole kantavaa kerrosta ja aivan pohjalla oleva alkutalven lumi on soseutunut ryyneiksi. Ryynit toimivat kuin laakerit, jos niiden päällä oleva lumipatja lähtee liikkeelle, Immonen sanoo.

Tässä tapauksessa rinteen nousu suksilla tamppaamalla saattoi laukaista vyöryn, hän pohtii korostaen samalla, että kyseessä on puhtaasti oma arvio tapahtumien kulusta. Immonen varoittaa, että hiihtokeskusten ulkopuoliset rinteet ovat aina vaarallisia. Niissä myös liikutaan omalla vastuulla.

Suosio kasvussa

Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Guy Catani muistuttaa hänkin keskusten ulkopuolisten rinteiden vaaroista. Onnettomuuksien mahdollisuus on myös lisääntynyt, koska vapaalaskettelun suosio on vahvassa kasvussa.

Laskettelurinne

Vaikeita rinteitä tulevat alas niin perinteiset laskettelijat kuin myös telemarkin ja lautailun harrastajat. Lähtöpaikoille kavutaan esimerkiksi juuri lumikengillä. Telemark-hiihtäjä voi hakeutua rinteeseen myös hiihtämällä ja perinteisiinkin välineisiin saa jo "free heels - vapaat kantapäät"-siteitä, jotka sallivat suksimisen haluttuun kohteeseen. Laskettaessa kantapää voidaan taas lukita siteeseen.

Useimmat vaikeiden kohteiden laskettelijat ovat alansa hyviä osaajia, Catani kertoo. Heidänkin tulisi kuitenkin muistaa vaarat ja osata lukea luontoa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.