Mainos

Lasitaidetta esillä Iittalassa

Vuosisadan komeimmat lasit on pantu näytille Iittalan lasimuseossa. Näyttelyn anti koostuu lasintekijöiden ja -tuntijoiden mielipiteistä. Esillä onkin useita Iittalan 50-lukulaisen kultakauden maailmannäyttelyissä menestyneitä uniikkitöitä, joista suuri osa on Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan käsialaa.

Komeita esineitä on hyvin erilaisia, sillä komeus on aina katsojan silmissä. Kautta aikojen ovat puhaltajat tehneet esimerkiksi toinen toistaan komeampia paperipainoja. Suurin näyttelyssä oleva "väripallo" on Iittalan lasinpuhaltajan Reijo Salosen tekemä ja painaa 23 kiloa. Iittalan kulttiesine on Aalto-maljakko, joka on mukana 600 millimetriä korkeana versiona.

Wirkkalan ja Sarpanevan tuotannosta ehdotettiin paljon erilaisia esineitä näyttelyyn. Sarpanevan suuret maljat kertovat 1960-1970-luvun linjasta. Tunnetuin on Montrealin maailmannäyttelyyn 1968 valmistunut Ahtojää. Komeiksi esineiksi ehdotettiin myös lasistoja. Lasiston komein, käytöltäänkin juhlavin osa on samppanjalasi. Iittalassa niitä on jo 1800-luvulta saakka valmistettu eri mallisina. Vuosisadan komeimmat Iittalassa -näyttely on esillä huhtikuun alkuun saakka.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.