Lasintausmaalauksia Puolasta

Riihimäen lasimuseossa on joulukauden ajan nähtävissä toisenlaisia lasimaalauksia. Puolasta saapuneet työt edustavat keskieurooppalaista perinnettä, jossa lasin taakse maalataan kuvia. Näin lasi on maalaukselle samanaikaisesti pohja ja suoja. Kuvia lasilla -näyttelyyn on saatu kaikkiaan runsaat 53 maalausta Jelenia Goran maakuntamuseosta läntisestä Puolasta.

Työt ovat valmistuneet valtaosiltaan vuosien 1850 ja 1875 välillä, jolloin seutu kuului Preussille. Kaksi työtä on peräisin 1700-luvulta.

Lasintausmaalaus edellyttää, että lasi puhdistetaan ensin huolella kaikesta liasta. Yksityiskohdat maalataan ensin ja vasta sitten taustaväri.

Riihimäen näyttelyn lasintausmaalaukset ovat värikkäitä, pienehköjä ja aiheiltaan tavallisesti uskonnollisia. Mukana on neljä jouluaiheista työtä, mutta toisaalta myös lasille ikuistettu Saksan keisari.

Näyttely siirtyy ensi vuoden alussa Valkeakoskelle, Jelenia Goran ystävyyskaupunkiin.

Perinne elää

Amanuenssi Kaisa Koiviston mukaan Lasimuseo on haaveillut lasintausmaalausten näyttelystä siitä lähtien, kun hän näki Jelenia Goran museon kokoelmat 12 vuotta sitten palauttaessaan yhtä lasinäyttelyä.

Puolalaismuseon kokoelmiin kuuluu peräti 1300 lasintausmaalausta. Suurin osa on maalattu Ala-Schleesiassa, mutta mukana on myös Böömin, Itävallan ja Saksan perinnettä.

Puolassa on alkanut lasintausmaalausten uusi kukoistus 1900-luvun lopulla varsinkin Zakopanen seudulla. Pyhän perheen ja muitten uskonnollisten aiheitten lisäksi lasille maalataan kansanperinnettä ja varsinkin Tatra-vuoriston Robin Hood -hahmoa Janosikia.

Riihimäen Lasimuseo on saanut näyttelyyn myytäväkseen joitakin nykyajan lasintausmaalauksia.

(MTV3-STT) kuvat: Riihimäen lasimuseo

Lue myös:

    Uusimmat