Lasikuidulla lujitettua muovia hammasproteeseihin

Lasikuidulla lujitettua muovia käytetään uutena materiaalina puuttuvien hampaiden korvaamisessa. Siitä pystytään valmistamaan kiinteitä siltoja ja vahvistamaan proteeseja.

Turun yliopiston hammaslääketieteen professori Antti Yli-Urpo kertoo, että kuitulujitteisten muovien käyttämisellä voidaan alentaa huomattavasti hammasprotettisen hoidon kustannuksia. Lasikuidulla lujitetun muovin käytön yhteydessä ei jouduta hiomaan omia hampaita, kuten tähän asti on jouduttu tekemään. Kuitulujitteinen muovi on kehitetty Suomessa. Turussa tehtävä biomateriaalitutkimus on keskittynyt lääketieteellisten ja hammaslääketieteellisten sovellutusten tutkimukseen. Biomateriaalilla voidaan korvata puuttuvaa luuta ja puuttuvia hampaita.

-Hammasprotetiikassa keskeinen ongelma on luukudoksen ja hampaan tukikudoksen menetys. Bioaktiivisella materiaalilla pyritään korvaamaan menetettyjä kudoksia ja ylläpitämään kudosten rakennetta suussa ja koko kehossa.

-Uusilla bioaktiivisilla laseilla on saatu elävä kudos kasvamaan lasiin kiinni. Suuhun saadaan näin toiminnallisesti parempia ja ulkonäöltään kauniimpia hampaita puuttuvien hampaiden tilalle. Biolasi auttaa myös vihlovissa hammaskauloissa, Yli-Urpo selostaa. Turussa on parhaillaan meneillään Euroopan hammasproteesialan vuotuinen asiantuntijakokous. Mukana on noin 250 henkilöä 29 maasta. Tällä kertaa aiheena on biomateriaali. Sen tutkimuksessa ollaan varsin pitkällä Turussa. Kuitulujitteista muovia hammasongelmiini esiteltiin ulkomaalaisille vieraille nyt ensimmäisen kerran, ja se sai hyvin kiinnostuneen vastaanoton.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat