Mainos

Laserkynien tehoa rajoitetaan

Laserlaitteita käsittelevät määräykset tiukkenevat ensi vuoden alusta. Valtioneuvoston tekemän päätöksen mukaan laserosoittimien eli ns. laserkynien, yleisötilaisuuksissa käytettävien laserlaitteiden ja laserpelien ulostuloteho saa olla korkeintaan kolme milliwattia. Nykyinen enimmäisraja on viisi milliwattia.

Päätöksen taustalla ovat julkisuudessa viime aikoina olleet tapaukset, joissa laserkynillä on sokaistu ihmisiä. Pikkupojat ovat usein ajattelemattomuuttaan osoitelleet laitteilla ihmisiä. Ainakin yhdessä tapauksessa seurauksena on ollut vakava vamma. Laserin aiheuttama valonvälähdys voi siis aiheuttaa ainakin häiriöitä näössä tai näkökyvyn väliaikaisen menettämisen. Tutkimusten mukaan nykyinen turvallisuusraja ei ole riittävä. Näin ollen myynnistä ja käytöstä on poistettava laserlaitteet, joiden ulostuloteho on yli kolme milliwattia.

Suomessa on tyyppihyväksytty toistakymmentä laserosoitinta. Valtaosa niistä on teholtaan alle kolme milliwattia. Muutaman kynän teho kuitenkin ylittää uuden rajan, joten nämä laitteet poistetaan markkinoilta. Myös Ranskassa, Englannissa ja Saksassa viranomaiset ovat poistaneet markkinoilta laserosoittimia, joiden teho ylittää kolme milliwatin rajan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.