Laserin lämmittämä neste työntyy ihon läpi 100 km/h – Hollanissa kehitetään kivutonta rokotusmenetelmää

Hollannissa kehitetään kivutonta rokotetta laserin avulla 2:04
Hollannissa kehitetään kivutonta rokotetta laserin avulla – näin se toimisi.

Miltä tuntuisi rokote, joka ei satu? Hollannissa Twenten yliopistossa tutkitaan laseravusteista menetelmää, joka veisi rokoteannoksen kehoon kivuttomasti ja nopeasti. Tutkimuksen seuraava vaihe ovat vapaaehtoiset kokeet ihmisillä, mihin on tarkoitus hakea rahoitusta lokakuun aikana.

Koronarokote on herättänyt ideologista vastustusta, mutta rokotetta vihaavat myös miljoonat trypanofobiasta kärsivät ihmiset. Heille kyse on piikkikammosta.

Näyttelijä sai piikkikammon teini-iässä

Se alkoi teini-iässä. Kun näen neulan tai pitää ottaa rokote, haluan vain häipyä. Voin vaikka hajottaa koko paikan välttääkseni rokotteen, kertoo hollantilainen näyttelijä Astrid Nijssen uutistoimisto Reutersille.

Nijssenin vieressä on happipullo. Hän saa happiterapiaa pelkoonsa terapeutti Henk Schenkin vastaanotolla. Schenk sanoo ääneen sen, mitä monet eivät uskalla sanoa. Neulakammo on julki tuotua suurempaa.

Toisaalla Hollannissa, Twenten yliopistossa Enschedessä David Fernandez Rivas kollegoineen häärää laboratoriossa kojeiden keskellä. Yksi laitteista on laser.

Apulaisprofessori, kemiantekniikan insinööri Fernandez Rivas kehittää ideoimaansa menetelmää tehdä rokotuksista nykyistä kivuttomampaa ja nopeampaa.

Annos kehoon silmänräpäyksessä

Siinä laserpyssyn tapaisella laitteella rokoteannos ”ammutaan” hyvin ohuen lasiputken kautta kehoon aivan ihon alle rikkomatta ihoa ja koskematta hermopäitä. Kaikki tapahtuu silmänräpäyksessä.

– Millisekunnissa laser lämmittää nestettä sisältävän lasin, ja nesteessä syntyy kupla joka työntää nesteen ulos sadan kilometrin tuntivauhdilla, Fernandez David kertoo.

Hän uskoo, että menetelmän kivuttomuus ja puhtaus – ei mahdollisia likaisia neuloja – auttaa lisäämään rokotekattavuutta.

Seuraavaksi vapaaehtoiskokeet ihmisillä

EU on tukenut hanketta 1.5 miljoonalla eurolla. Seuraava vaihe on vapaaehtoiset kokeet ihmisillä, ehkä alkaen jo lokakuussa.

Jos ne onnistuvat, projekti etenee, ja arvioiden mukaan valmista voisi olla vuodesta kolmeen vuoden päästä.  

Lue myös:

    Uusimmat