Mainos

Larssonin trilogian toinen elokuva ensi-iltaan

Tänään ensi-iltansa saava ruotsalaiselokuva Tyttö joka leikki tulella tuo valkokankaalle miljoonia myyneen Millennium -dekkaritrilogian toisen osan. Daniel Alfredsonin ohjaama elokuva jatkaa päähenkilöidensä Lisbeth Salanderin ja Mikael Blomkvistin tarinaa siitä, mihin ensimmäisessä elokuvassa Miehet jotka vihaavat naisia jäätiin.

– Ensimmäinen osa ylitti selvästi budjetoidun tavoitteemme ja on tähän mennessä kerännyt teattereissa hieman yli 82 000 katsojaa. Uskon, että myös tämä toinen yltää samaan kokoluokkaan, vaikkakin trilogian kolmas osa tulee valkokankaalle jo ensi tammikuussa ja napannee silloin oman osansa kiinnostuksesta, levitysyhtiö Nordisk Filmin tiedotuspäällikkö Marjaana Katajisto arvioi.

Dekkareista ilmiöksi

Ilmiön mittasuhteisiin paisunut Stieg Larsson-mania ei osoita vaimenemisen merkkejä. Sen rantautumista lähes alusta asti seurannut kirjallisuustutkija Paula Arvas on pohtinut syitä Larssonin dekkareiden menestykseen.

– Tälle ajalle on hyvin tyypillistä se, että halutaan kirjoja, jotka valtaavat hetkessä lukijoiden mielet. Viittaan tällä esimerkiksi Da Vinci -koodiin ja Harry Pottereihin. Tästä ilmiöstä on kiittäminen markkinavoimia. Jokainen kustantaja haaveilee tällaisesta jättipotista, joka saa ihmiset kyselemään toisiltaan, joko he ovat Larssoninsa lukeneet.

Ilmiön syntyyn tarvitaan Arvaksen mukaan hyvä kirja sekä kiehtova taustatarina.

– J.K. Rowlingin kohdalla se oli köyhän yksinhuoltajan kirjoittamisurakka ja Larsson pystyi vielä parempaan ja dramaattisempaan taustatarinaan. Kirjailijan kuolema ennen kirjojensa suurta suosiota on niin traaginen kohtalo, että se taatusti kiinnostaa.

Larssonin perintö

Kirjailija Stieg Larsson (kuva: David Lagerlöf, Norstedts Förlagsgrupp AB)

Larssonin suosiosta hyötyvien tahojen luulisi takovan rahaa vain rajallisen ajan, sillä kymmenosaiseksi aiottu dekkarisarja tuskin täydentyy – ainakaan Larssonin itsensä kirjoittamana.

– Saatan kuulostaa kyyniseltä, mutta en usko, että tämä jää tähän. Julkaisihan Kalle Päätalokin postuumisti vaikka kuinka pitkään. Kyllä Larssonistakin yritetään ottaa irti kaikki mikä suinkin saadaan. En yllättyisi, vaikka pian nähtäisiin alkuperäisideaan perustuvia tv-elokuvia ja –sarjoja, Paula Arvas pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.