Mainos

Lars Vilks piirsi Muhammedin koirana – vuosien vainoaminen alkoi

Ruotsalainen pilapiirtäjä Lars Vilks on joutunut useiden tappouhkausten kohteeksi vuonna 2007 julkaistujen Muhammad-pilapiirrosten takia.

Lars Vilks, 68, on ruotsalainen taiteilija, joka on työskennellyt kriitikkona ja monien taidekeskustelujen käynnistäjänä. Vuosina 1997–2003 Vilks toimi Bergenin taideakatemian professorina.

Vilks tunnetaan muun muassa myös kiistanalaisesta töistä Nimis ja Arx sekä Ladoniaksi kutsumastaan kuvitteellisesta valtiosta.

Abu Omar al-Baghdadiksi itseään kutsuva Al-Qaida-verkoston jäsen lupasi 15. syyskuuta 2007 internetissä 100000 dollarin tapporahan Lars Vilkista.

Vuosien varrella Vilks on joutunut pahoinpidellyksi, ja hänen talonsa on yritetty polttaa. Talon sytyttäneet veljekset tuomittiin heinäkuussa 2010 kolmen ja kahden vuoden vankeusrangaistuksiin.

Tammikuussa uutistoimisto Reuters kertoi, että Vilksin turvatoimia on kiristetty. Vilks kertoi puhelimessa uutistoimisto Reutersille, että viranomaiset ovat ryhtyneet "moniin eri toimiin", mutta ei yksilöinyt toimia sen tarkemmin.

Viime vuonna Jihad Jane -nimellä tunnettu amerikkalaisnainen sai kymmenen vuoden tuomion Vilksin murhan suunnittelusta. Hän lähti mukaan ryhmään, joka matkusti Eurooppaan tarkoituksenaan tappaa ruotsalainen pilapiirtäjä. Viikkojen odottelun jälkeen nainen kuitenkin kyllästyi ja palasi takaisin Yhdysvaltoihin, missä hänet pidätettiin.

Monia muslimeja raivostuttaneissa kuvissa Vilks on esittänyt profeetan koiran hahmossa.

– Pilakuvien tarkoitushan on ärsyttää ja ärsyttää nimenomaan valtaa. Vilksin piirros on oikeutettu provokaatio, sitä tarvitaan Ruotsissa, tukholmalaisen Dagens Nyheter -lehden entinen päätoimittaja Arne Ruth sanoi heti kohun jälkeen syyskuussa 2007.

– En minä ole uskontoja vastaan. Minusta Muhammad-koirani ei ole vakava juttu, se on hauska. Sitä on tosin haukuttu huonoksi, mutta se on johtanut hyvään periaatteellisen keskusteluun, Vilks sanoi syyskuussa 2007.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.