Mainos

Lapuan suurmyymälähanke sai oikeusasiamieheltä moitteita

Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja on antanut Lapuan kaupungille moitteita kiistellyn suurmyymälähankkeen valmistelusta. Oikeusasiamies peräänkuulutti avoimuutta kunnalliseen päätöksentekoon. Kaupungin edustajien ei kuitenkaan todettu syyllistyneen puolueellisuuteen tai harkintavallan väärinkäyttöön hankkeen valmistelussa.

Kaksi lapualaista yksityishenkilöä kanteli oikeusasiamiehelle Lapuan kaupungin menettelystä, joka koski Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan kanssa tehtyä kiinteistökaupan esisopimusta. Esisopimus tehtiin vuoden 1988 alussa. Kaupunki sitoutui siinä myymään linja-autoaseman ja torin alueella sijaitsevan hehtaarin suuruisen tontin Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalle ja kaavoittamaan sen suurmyymälälle.

Kantelun mukaan kaupunki valmisteli asiaa niin, ettei siinä ollut tilaisuutta kansalaiskeskusteluun. Kantelijat epäilivät, että kansalaiskeskustelu oli haluttu laajan vastustuksen pelossa välttää ja asiassa olisi edistetty yksipuolisesti vain Osuuskaupan etuja.

Oikeusasiamiehen mukaan esisopimuksesta ei tiedotettu julkisesti asian valmisteluvaiheessa. Kyse oli sellaisen suurmyymälähankkeen valmistelusta, jolla voi olla merkittäviä vaikutuksia mm. yhdyskuntarakenteeseen, kaupunkikuvaan ja liikennejärjestelyihin. Sen vuoksi kaupungin olisi tullut jo esisopimusta valmisteltaessa kiinnittää enemmän huomiota asukkaiden mahdollisuuksiin osallistua ja vaikuttaa hanketta koskeviin ratkaisuihin, huomauttaa oikeusasiamies.

Kysymys suurmyymälän mahdollisesta sijoittamisesta linja-autoaseman naapuriin tullaan ratkaisemaan viime kädessä aluetta koskevan asemakaavan yhteydessä. Kaavasta on valitettu Länsi-Suomen ympäristökeskukseen, joka on jättänyt kaavan vahvistamatta.

Lapuan kaupunki puolestaan on valittanut ympäristökeskuksen päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jossa valitus on vielä vireillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.