Mainos

Lapsisotilaiden määrä on laskenut, mutta ongelma ei poistu

Lapsisotilaiden määrä on vähentynyt kaikkialla maailmassa. Useiden hallitusten, kapinallisten ja aseistettujen ryhmien ydinjoukot kuitenkin vastustavat yhä painostusta lopettaa alaikäisten sotilaiden käyttö konflikteissa.

Lapsisotilaiden käyttöä vastustava liittouma sanoo raportissaan, että sellaisten konfliktien määrä, joissa lapset ovat olleet taistelijoina, vähentyi viime vuonna kymmenellä vuodesta 2004, jolloin konflikteja oli vielä 27.

Liittouman raportti kertoo, että täsmällistä lukua on ollut mahdotonta muodostaa, mutta selvää on, että lapsisotilaita on konflikteissa pakotettuina taistelemaan kymmeniä tuhansia ympäri maailmaa.

Kansainvälisen avun torjumisen vuoksi paheksunnan kohteena oleva Myanmar oli kaikkein itsepintaisin lainrikkoja, raportti kertoo. Lapsia käytettiin hallituksen asevoimissa myös Tsadissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Somaliassa ja Sudanissa sekä Ugandassa ja Jemenissä.

- Lapsisotilaat ovat ihanteellisia, koska he eivät valita, eivätkä odota saavansa rahaa. Ja jos heidän käskee tappaa, he tappavat, raportti kertoo vanhemman Tsadin armeijan upseerin sanoneen.

Muun muassa Sri Lankassa lapsia on värvätty hallitukselle läheisiin aseistettuihin ryhmiin. Sri Lankassa entiset Tamili tiikerit nähtiin hallituksen lähimpinä taistelijoina valtavirtakapinallisia vastaan.

Suurin osa hallituksista moittii lapsisotilaiden käyttöä, tai sanoo olevansa tietoisia siitä ja väittää yrittävänsä tukahduttaa sen. Raportti kertoo, että aseistetut ryhmät 19 eri maassa ja alueella kuitenkin käyttivät lapsia taisteluissa. Teini-ikäisiä käytettiin itsemurhaiskuihin Afganistanissa, Irakissa ja Palestiinan alueilla.

Kansainväliset lait tehottomia

Huomattavia kapinallisryhmiä, joilla on lapsisotilaita, löytyy raportin mukaan Sri Lankan Tamili tiikereistä, Ugandan valtiasta vastustavasta armeijasta, Kolumbian FARC:sta, Intian Maolais-sisseistä ja Thaimaan kapinallisryhmistä.

- Kansainvälisillä laeilla näyttää olleen vain vähäinen vaikutus saada aseistettuja ryhmiä luopumaan lapsisotilaiden käytöstä, Victoria Forbes Adam, lapsisotilaiden käyttöä vastustavan liittouman johtaja, sanoo.

- Kapinallisten komentajat Sierra Leonessa ja Kongossa ovat saaneet sotarikossyytteitä lapsisotilaiden käytöstä, mutta monet muut todennäköiset värvääjät ovat välttyneet rangaistuksilta.

Tässä kuussa Britannian hallitus totesi olevan epätodennäköistä, että entistä Tamili tiikereiden komentajaa Karuna Ammania vastaan asetettaisiin sotarikossyytteitä. Amman on vangittuna passihuijauksesta ja syytettynä lapsisotilaiden laajalle levinneestä käytöstä itäisessä Sri Lankassa.

Lapsia on 2000-luvulla pakotettu sotimaan eniten Afrikan konflikteissa, mutta myös Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.