Mainos

Lapsiperheille tukea yksinäisyyteen - vuorovaikutus vauvaan tärkeää

Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL on kehittänyt kunnille uuden mallin vauvaperheiden tukemiseksi.

Vahvuutta vanhemmuuteen -hankkeessa koulutetut perheryhmien ohjaajat pyrkivät parantamaan ensikertaa vanhemmiksi tulleiden kykyä ymmärtää vauvan tarpeita.

- Yksinäisyys on kaikkein vahingoittavin asia vanhemmuudessa. Vanhemmuus on sosiaalinen, ja siihen tarvitaan myötämielisiä ihmisiä vanhemmuuden tueksi. Aikasemmin oli helpompaa saada tukea luonnollisten verkostojen kautta, mutta tänä päivänä hyvin moni nuori vanhempi tai ensikertalaisvanhempi asuu kaukana omista vanhemmistaan tai sukulaisistaan. Ystävissäkään ei välttämättä ole luonnollisia verkostoja olemassa, Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland kertoi MTV Uutisille.

Monet vauvaperheiden vanhemmat kertovat muun muassa MLL:n Vanhempainpuhelimessa kokevansa riittämättömyyttä, neuvottomuutta ja väsymistä vauvan kanssa.

Vanhempien negatiiviset tunteet vaikuttavat heidän kykyynsä hoivata ja kasvattaa lasta. Varhain tarjotun tuen tiedetään ehkäisevän ongelmien kasautumista ja vaikeutumista, mutta vaikeat asiat jäävät helposti neuvolassa kertomatta.

MLL:n vuonna 2010 alkaneen hankkeen malli perustuu Yalen yliopistossa kehitettyyn Parents first -menetelmään, joka pohjautuu mentalisaatio- ja kiintymyssuhdeteorioihin.

- Varhainen stressi vaurioittaa lapsen psyykkistä ja fyysistä terveyttä, joten vauvavaiheen hoiva ja vuorovaikutus ovat terveen kehityksen kannalta aivan keskeisiä.  On tärkeää, että lapsen ja vanhemman välille syntyy turvallinen vuorovaikutussuhde. Vahvistamalla sekä vanhempien kykyä ymmärtää lapsen reaktioita että heidän taitoaan tunnistaa omat tunteensa voimme tukea varhaista vuorovaikutusta. Samalla myönteiset mielikuvat lapsesta ja itsestä vanhempana vahvistuvat. Tämä on hyvin vaikuttavaa ennaltaehkäisevää tukea, kuvaa Mirjam Kalland.  

Vuonna 2010 alkaneeseen hankkeeseen on osallistunut 80 kuntaa. Niissä on koulutettu 430 perheryhmien ohjaajaa vauvaperheiden tueksi.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.