Mainos

Lapsille tietopaketti tekijänoikeuksista

Koululaisia tietokoneiden äärellä

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus sekä Luovan työn tekijät ja yrittäjät ovat valmistaneet neljäsluokkalaisille oppimateriaalipaketin tekijänoikeuksista. Se postitetaan kaikkiin Suomen alakouluihin kevään aikana. Oppimateriaali on kaksikielinen ja kouluille maksuton.

- Tekijänoikeudet ovat asia, joka koskettaa nykyään myös lasten arkipäivää. On hyödyllistä käsitellä näitä aiheita jo hyvin varhaisessa vaiheessa, sanoo projektipäällikkö Riikka Perälä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Perälän mukaan tekijänoikeuksia koskevalle tiedolle on tarvetta.

- Meille on tullut hyvin paljon kyselyitä näistä aiheista. Ehkä eniten pinnalla ovat internetiin liittyvät kysymykset.

- Oppimateriaalin tavoitteena on lisätä tietotasoa. Tarkoituksena ei suinkaan ole pelotella ketään tai heristellä sormea mihinkään suuntaan. Enemmänkin yritämme korostaa aitouden ja alkuperäisyyden arvoa sekä oman ja toisen työn kunnioittamista, Perälä kertoo.

Materiaalipaketissa on muun muassa opettajalle tarkoitettu opas, lastenkirjailija Hannele Huovin satu sekä lautapeli, jonka kautta lapset voivat eläytyä luovan työn tekijän elämään. Pelin kautta opitaan esimerkiksi, että taiteilijan tulot koostuvat usein pienistä eristä.

Riikka Perälän mukaan lapset tarvitsevat tietoa myös omista oikeuksistaan luovina tekijöinä.

- Haluamme korostaa, että lapsi itsekin on tekijä. Hän saa itse päättää, mitä tekee esimerkiksi piirustuksellaan tai runollaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.