Mainos

Lapsille saa syöttää eineksiä

Kesälomat lähestyvät ja useita vanhempia askarruttaa kesänaikainen lasten ruokahuolto. Einesruokien ja valmisruokien terveellisyys mietityttää monia: Saako lapsille syöttää eineksiä?

Kyllä lapsille saa syöttää eineksiä tai valmisruokia, toteaa Sydänliiton ravitsemusviestinnän suunnittelija Anna Kara. Kara muistuttaa, että valmisruuissa on hyviä ja huonoja vaihtoehtoja samalla lailla kuin kotiruuissakin.

- Lapset ja nuoret ovat tottuneet valmis- tai puolivalmisruokiin päiväkodeissa tai kouluissa. Ero kotiin ostettaviin valmisruokiin ei ole niin suuri. Valmisruuat eivät ole yksiselitteisesti hyviä tai pahoja.

Valmisruuissa voi tehdä myös parempia valintoja.

- Helppo ohje on katsoa, onko tuotteessa sydänmerkki. Jos näet tuotteessa sydänmerkin, tiedät että joku muu on ajatellut asian sinun puolestasi. Sydänmerkki kertoo yhdellä vilkaisulla, että tuote on omassa tuoteryhmässään parempi valinta suolan, rasvan määrän ja laadun kannalta ja joissain tuoteryhmissä myös sokerin ja kuidun kannalta.

Katso mitä lautasellesi pistät

Kaupoissa on myös monia hyviä tuotteita, joissa ei ole sydänmerkkiä.

- Ravintosisältöä katsottaessa kannattaa kiinnittää huomiota energian määrään, joka annetaan aina sataa grammaa kohden, rasvan määrään ja rasvan laatuun sekä suolan määrään.

Valmisateriaa ei kuitenkaan kannatta kaataa suoraan lautaselle muuta miettimättä. Valmisruuan annoskoko ja mitä muuta lautaselle laitetaan vaikuttavat annoksen terveellisyyteen.

- Kaikista kätevin tapa tuunata valmisateriaa terveellisempään suuntaan, on aterian kokoaminen lautasmallin mukaan. Tämä tarkoittaa, että puolet lautasen pinta-alasta on kasviksia, ihan missä muodossa tahansa. Jos on ostanut esimerkiksi lihapullia tai kalapuikkoja, niitä olisi lautasella neljäsosa, ja viimeinen neljäsosa olisi riisiä, pastaa tai perunaa, Kara ohjeistaa.

Suola ja rasva, erityisesti kova rasva, altistavat monille kansantaudeille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille. Rasvainen ja energiapitoinen ruoka altistaa ylipainoon.

- On helpompi pysyä normaalipainoisena jos ruuan energiamäärä vastaa sitä, mitä kuluttaa, Kara muistuttaa.

Rasvan laatuun kiinnitettävä huomiota

Ihmisen pitää saada rasvaa, mutta rasvan laaduilla on suuri merkitys, Sydänliiton Kara painottaa.

- Kasvisrasvoissa ja kalanrasvassa rasvanlaatu on huomattavasti parempi kuin eläinrasvoissa. Niissä on pehmeitä rasvoja, joita kaikkia ihminen ei osaa itse valmistaa, mutta tarvitsee niitä. On jopa haastavaa saada tarvittava määrä pehmeitä rasvoja ravinnosta, varsinkin jos esimerkiksi ruuanlaitossa tai leivän päällä ei käytä kasvisrasvoja.

Lapsi tarvitsee päivittäin useita teelusikallisia pehmeitä rasvahappoja normaaliin kasvuun ja kehitykseen sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Eineksissä, maitotuotteissa ja lihavalmisteissa on paljon tyydyttynyttä rasvaa, jolle ihmisellä ei käytännössä ole tarvetta, Kara huomauttaa.

- Kovaa, tyydyttynyttä rasvaa saisi valmisruokatuotteessa olla alle yksi kolmasosaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.