Mainos

Lapsille pahoja silmävammoja ilotulitteista

Ilotulitteet aiheuttivat jälleen pahoja silmävammoja lukuisille uudenvuoden juhlijoille, myös ilotulitusta sivusta seuranneille lapsille. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 7-vuotias poika sai silmäänsä ruhjevamman vikasuuntaan lentäneestä raketista.

Perinteinen tulipalloja ampuva roomalainen kynttilä aiheutti tänäkin vuonna useita loukkaantumisia. Hyksin silmäklinikalle tuotiin muun muassa 12-vuotias poika, joka oli saanut roomalaisesta kynttilästä silmäänsä vaikean palovamman. Roomalaisen kynttilän ja muidenkin vastaavien ilotulitteiden osto ja hallussapito on sallittua vain täysi-ikäiselle.

Hyksin silmäklinikalla Helsingissä hoidettiin yhdeksän ihmistä, jotka olivat saaneet ilotulitteista silmävammoja. Viisi oli katsojia ja neljä oli itse ampunut ilotulitteita. Loukkaantuneista kolmen vammat olivat vakavia.

Tampereen yliopistolliseen sairaalaan tuotiin aamuyön aikana kuusi silmäpotilasta, joista ainakin neljän vammat ovat vakavia. Myös muualla Suomessa sattui useita loukkaantumisia, ja esimerkiksi Oulussa hoidettavana oli yksi vakavampi tapaus.

Loukkaantuneilla ei suojalaseja

Suurin osa potilaista oli alle 20-vuotiaita miehiä. Helsingissä ja Tampereella yhdelläkään vammoja saaneella ei ollut rakettien ampumishetkellä suojalaseja.

Silmäpotilaita hakeutui hoitoon vielä tänään päivällä. Silmävammojen osalta vuodenvaihde näyttääkin olleen suunnilleen yhtä synkkä kuin vuosi sitten. Tuolloin silmävammoja sai ilotulitteista kaikkiaan 42 ihmistä.

- Osa lievempiä vammoja saaneista saattaa tulla hoitoon vasta päiviä turman jälkeen, kertoi ylilääkäri Tero Kivelä Hyksin silmätautien klinikalta.

Kivelän mukaan vakavampia vammoja sattui pääkaupunkiseudulla kolme, kun taas viime vuonna tapauksia oli vain yksi. Kaksi vaikeista vammautunutta joutui jäämään sairaalahoitoon.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, että juuri vuodenvaihteen alla myynnistä vedetty Jättitykki-ilotulite olisi aiheuttanut vammoja kenellekään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.