Lapsilisää kaikille? Vaaliehdokkaat sanovat kyllä, kansa ei

Eduskuntavaalien ehdokkaat ja MTV3:n vaalikoneen käyttäjät aivan eri linjoilla siitä, kenelle lapsilisää pitäisi maksaa.

Kansalaiset rajaisivat lapsilisän jakamista innokkaammin kuin lähes minkään puolueen ehdokkaat keskimäärin. Väite "Lapsilisää on maksettava kaikille perheille tuloihin katsomatta" saa suomalaisilta tympeän vastaanoton. Kun vaalikoneen jana vastaa asteikkoa 0-100, keskiarvo jää kielteisen puolelle lukemaan 47,2.

Etenkin vasemmistoliiton, kokoomuksen, keskustan ja RKP:n ehdokkaat taas pitävät tiukasti kiinni siitä, että hyvätuloistenkin on saatava lapsilisää. Vasemmistoliiton ehdokkaiden vastausten keskiarvo on 75,4, kokoomuksen 74,3, keskustan 73,2 ja RKP:n 71,4.

Esimerkiksi keskustan puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi on korostanut julkisuudessa, ettei puolue hyväksy lapsilisään minkäänlaisia leikkauksia.

Kaikille jaettavan lapsilisän puolelle kallistuvat myös vihreät, SDP ja kristillisdemokraatit keskiarvoilla 64,2, 62,8 ja 59,1. Vain perussuomalaiset rajaisivat lapsilisän jakamista vielä päättäväisemmin kuin vaalikoneen käyttäjät keskimäärin, keskiarvolla 42,7.

Asuntolainojen verovähennysoikeus jakaa vähemmän mielipiteitä. Suurimmat puolueet ovat lähes identtisin lukemin sen kannalla, että järjestelmä tulisi säilyttää nykyisellään. Valtion tulisi siis jatkaa omistusasumisen tukemista siten, että osa asuntolainan koroista voidaan vähentää pääomatuloista tai ansiotulojen verosta.

Keskustan ehdokkaat ovat säilyttämisen kannalla pistemäärällä 69,7, kun asteikkona on 0-100. Kokoomuksella vastaava luku on 69,8, SDP:llä 69,7 ja perussuomalaisilla 68,8. Kansalaisetkin puoltavat nykyjärjestelmää mutta hieman lievemmin, keskiarvolla 67,8.

Verovähennysoikeuteen puuttuisivat herkimmin vihreät, joiden ehdokkaat ainoina (keskiarvo 44,5) kallistuvat väitteen kanssa erimielisiksi. Kristillisdemokraatit (72,4), RKP (71,7) ja vasemmistoliitto (63,7) tukisivat keskiarvon perusteella asuntolainan ottajia nykyiseen malliin.

(MTV3)

Lue myös:

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 28.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat