Lapsikuolleisuus laski alle kymmenen miljoonan

YK pyrkii vähentämään lapsikuolleisuutta voimakkaasti. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa kuolee yhä yli kolme miljoonaa alle viisivuotiasta vuosittain.

Alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus on laskenut alle kymmeneen miljoonaan vuodessa. Vielä vuonna 1990 luku oli 13 miljoonaa, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Kuolleisuutta alentavat muun muassa lasten rintaruokinnan edistäminen, massarokotukset ja malariaverkot, jotka pitävät malariaa levittävät hyönteiset loitolla ihmisistä. Esimerkiksi tuhkarokon kuolonuhrien määrä on pudonnut Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa 75 prosenttia.

YK:n tavoitteena on vähentää lapsikuolleisuutta kahdella kolmanneksella vuosina 1990-2015.

- 9,7 miljoonan lapsen menetys joka vuosi ei ole hyväksyttävää. Suurin osa kuolemantapauksista voidaan ehkäistä, muistuttaa Unicefin pääjohtaja Ann Veneman järjestön tiedotteessa.

Etelä-Aasiassa kuolee vuosittain yli kolme miljoonaa alle viisivuotiasta ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa lähes viisi miljoonaa. Vaarassa ovat varsinkin köyhien maaseutuperheiden lapset.

Järjestössä arvellaan, että jatkossa lasku voi olla vieläkin vauhdikkaampaa.

- Olemme nyt ensi kertaa päässeet alle kymmenen miljoonan rajan. Saattaa olla että olemme nyt käännekohdassa, ja tästä eteenpäin kuolleisuus putoaa dramaattisesti, arvioi Unicefin terveysasioiden päällikkö Peter Salama.

Aids ja sodat Afrikan vitsauksina

Afrikan aids-tilanne on maailman pahin

Etelä-Aasiassa kuolee vuosittain yli kolme miljoonaa alle viisivuotiasta ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa lähes viisi miljoonaa. Vaarassa ovat varsinkin köyhien maaseutuperheiden lapset.

Yleisimpiä kuolinsyitä ovat keuhkokuume, ripuli, malaria ja aids, joka tappaa lapsia etenkin Afrikassa. Toinen afrikkalainen vitsaus ovat toistuvat veriset sodat.

Unicef huomauttaa kuitenkin, että vaikeuksista huolimatta mantereen valtioista muiden muassa Etiopia, Mosambik, Namibia ja Ruanda ovat edistyneet merkittävästi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat