Lapsikauppa rehottaa Kiinassa – köyhyys ajaa kätilötkin kidnappaajiksi

Kiinan viranomaiset ovat tehostaneet lapsikaupan vastaisia toimiaan. Viimeisimmässä tehoiskussa pidätettiin yli tuhat henkilöä epäiltynä lapsikauppaan sekaantumisesta ja onnistuttiin pelastamaan lähes 400 rikollisjärjestöjen haltuun joutunutta vauvaa.

Poliisin toimista huolimatta lapsikauppa ja laiton adoptiovälitys ovat lisääntyneet Kiinassa. Lapsikauppa on pahimmillaan maakunnissa, joissa myös korruptio rehottaa ja joihin keskushallinnon on vaikeinta puuttua.

Rikollisjärjestöt ostavat tai kidnappaavat lapsia, ja myyvät heidät sitten esimerkiksi lastenkoteihin tai adoptiojärjestöille. Vanhempia lapsia myydään pakkotyöhön, ja pienemmät lapset päätyvät adoptioon.

Valeadoptiotoimistoja valeadoptioprosesseineen

Laittomilla adoptiojärjestöillä on yleensä netissä sivustot, jotka on hyvin taitavasti naamioitu muistuttamaan virallisia adoptiokanavia.

Niillä saattaa olla valetoimistot ja oikeaa adoptioprosessia muistuttavat haastattelut.

Usein adoptiovanhemmat eivät tiedä olevansa tekemisissä rikollisten kanssa, vaan he kuvittelevat adoptoivansa lapsen laillisella tavalla.

Myöskään ulkomaiset järjestöt, jotka välittävät kiinalaislapsia kansainväliseen adoptioon, eivät aina tiedä, mitä ja keitä taustalla oikeasti on. He välittävät lapsia valtion hyväksymistä lastenkodeista, joihin useimmat lapset ovatkin tulleet normaalia reittiä, mutta osa lapsista saattaa olla kidnapattuja, ilman että järjestöt siitä tietävät.

Kidnappaajat taas voivat olla synnytyssairaalan lääkäreitä, lastenhoitajia tai opettajia, jotka saavat välityspalkkion rikollisjärjestöiltä.

Ilmiön taustalla on luonnollisesti köyhyys -  raha on köyhillä alueilla tärkein motiivi. Se saa epätoivoiset vanhemmat mieluummin myymään lapsensa kuin antamaan tämän ilmaiseksi lastenkotiin.

Tyttöjä myydään maaseudulle tuleviksi vaimoksi

Lisäksi ilmiöön liittyy maaseudun sukupuolijakauman vääristymä ja poikalasten suosiminen. Joillakin alueilla on huomattavasti enemmän miehiä kuin naisia, ja sinne myydään nuoria tyttöjä tuleviksi vaimoiksi.

Myös yhden lapsen politiikalla on oma vaikutuksensa. Joskus vanhemmat ovat valmiita myymään tyttövauvansa pois, jotta voivat sitten yrittää uudelleen ja saada ehkä poikalapsen.

Korruptio kulkee lapsikaupan kanssa tiiviisti käsi kädessä. Viranomaisia on usein helppoa lahjoa olemaan puuttumatta rikollisten toimintaan.

Eikä asiaa auta sekään, että Kiinan nykyinen adoptiojärjestelmä ja siihen liittyvät lait ovat sekavia ja epämääräisiä ja valvonta surkeaa.

Hallitus ryhtynyt toimiin

Kiinassa on viime aikoina ryhdytty aikaisempaa tehokkaammin toimiin lapsikaupan kitkemiseksi. 

Hallitus on lisännyt rahoitusta lapsikaupan vastaiselle toiminnalle. Lisäksi rangaistusten koventamista harkitaan

Hiljattain Kiinassa jäi kiinni lastenlääkäri, joka oli myynyt seitsemän vauvaa - vanhemmille lääkäri väittänyt lasten menehtyneen.

Lääkäri tuomittiin kuolemaan, ja samoin käy useimmille muillekin päätekijöille lapsikauppajutuissa.

Nyt pohdinnassa on kuitenkin se, pitäisikö myös välillisesti lapsikauppaan sekaantuneita sekä lapsiaan myyviä vanhempia rangaista kovemmin.

Kiinassa on myös käynnissä kampanjoita, joissa varoitetaan ihmisiä valeadoptioista sekä kidnappaajista. Näin saadaan järjestöt ja adoptiota harkitsevat vanhemmat vaatimaan lasten taustojen selvittämistä, ja se toivon mukaan hankaloittaa laittomien lapsivälittäjien toimintaa.

Nämä toimet yksinään tuskin riittävät. Kiinan hallituksen pitäisi pystyä puuttumaan myös taustalla vallitseviin yhteiskunnan epäkohtiin, kuten maaseudun köyhyyteen ja virkamiesten korruptioon.

 

Lue myös:

    Uusimmat