Lapsiin kohdistuva väkivalta huolestuttaa

Viranomaiset peräävät tehokkaampia toimia lapsiin kohdistuvan väkivallan suitsimiseksi. Lapset joutuvat Suomessa väkivallan kohteeksi edelleen useammin kuin muissa Pohjoismaissa.

Helsingin kaupungin sosiaalipäivystyksessä ollaan valmiudessa aamusta myöhäiseen yöhön. Päivystyksessä autetaan äkilliseen kriisiin ajautuneita. Työntekijät kohtaavat työssään myös väkivallan kohteeksi joutuneita lapsia.

- Nyt esimerkiksi tällä viikolla, niin meillä oli eilen iltavuorossa kaks tällaista tilannetta. Toinen oli tämmöinen nuori, 15-vuotias tyttö ja toinen 10-vuotias tyttö. Ja kummankin kohdalla asiakaskontaktin syy oli lapseen kohdistunut pahoinpitely, sosiaalityöntekijä Seija Stocklin Helsingin kaupungin sosiaalipäivystyksestä kertoo.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan yleisyydestä ei ole olemassa kattavia ja yksiselitteisiä tutkimuksia. Yhdestä asiasta asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä: lasten surmat ovat vähentyneet selvästi länsimaissa. Suomalaisviranomaisilla riittää silti työsarkaa:

- Suomessa väkivalta on yleisempää, olemme muita Pohjoismaita väkivaltaisempi maa. Meillä myöskin päihteiden käyttö on suurempaa ja sitä kautta myöskin näitä lasten surmia on enemmän, erikoissuunnittelija Kimmo Hypén Rikosseuraamusvirastosta kertoo.

Alalla toimivat toivovatkin tehokkaampaa yhteistyötä lapsiin kohdistuvan väkivallan suitsimiseksi. Myös lastensuojeluilmoituksia koskeviin linjauksiin halutaan parannuksia:

- Lainsäädäntö ei ole millään tavalla selkeä, elikä ei ole selkeästi kirjattu, että missä tapauksessa näitä ilmoituksia tehdään, tai mikä on ilmoitusten suhde kyseisen viranomaisen salassapitovelvollisuuksiin. Elikä tämä on yksi toivomus, että tätä tulisi selkeyttää, poliisiylitarkastaja Robin Lardot sisäministeriöstä kertoo.

Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä myös yksityishenkilö tarvittaessa nimettömänä. Viranomaiset muistuttavat, että jokaisen ilmoituksen todenperäisyys tutkitaan tarkasti, ennen kuin päätetään mahdollisista jatkotoimista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja