Lapsidiabeetikotkin kärsivät verenpaineesta ja ylipainosta

Ylipaino ja kohonnut verenpaine vaivaavat myös lapsidiabeetikkoja. Lasten diabeteksen hoidon laatua koskevan tutkimuksen mukaan joka viidennellä 12 vuotta täyttäneellä diabetesta sairastavalla lapsella on verenpaine koholla. Joka kuudes diabeetikkolapsi on ylipainoinen.

Tutkimuksen mukaan merkittävä osa tyypin 1 diabeetikkolapsista on vaarassa sairastua metaboliseen oireyhtymään.

Yli viisi prosenttia teini-ikäisistä diabeetikoista tupakoi ainakin satunnaisesti. Luvut eri vuosilta viittaavat siihen, että tupakointi näyttäisi lisääntyvän diabeetikkonuorten keskuudessa. Tupakointi on kuitenkin vähäisempää kuin samanikäisellä väestöllä muuten.

Lapsidiabeetikkojen sairaalahoitojaksot ovat vähentyneet, koska vaarallisimmat happomyrkytykset ja liian matalat verensokeritasot on saatu kuriin.

Diabetesta sairastavien hoitoa tutkinut lääkäri Klas Winell Conmedic Oy:stä sanoo kuitenkin, että sokeritasapainot ovat 1-tyypin diabeteksessa menneet jopa huonompaan suuntaan, jos tasapainoa mitataan pitkäaikaisella verensokeritasolla.

- Huolestuttavaa on myös hoitoyksiköiden välinen erittäin suuri vaihtelu.

Hoidon taso vaihtelee

Aikuisdiabeetikoillakin hoidon taso vaihtelee suuresti alueittain. Hoidon laadun eroihin vaikuttaa muun muassa lääkäripula. Aikuisten diabeteksen hoidon laatu ja vaikuttavuus 2008 -selvityksen mukaan diabeetikoita hoidetaan kuitenkin pääosin hyvin.

Selvityksen mukaan aikuistyypin diabetesta sairastavien paino on jatkuvassa hitaassa kasvussa. Aikuisdiabeetikoiden verensokeritasapaino ja veren rasvat ovat sen sijaan parantuneet erittäin merkittävästi. Verenpaineessa on tapahtunut vähäistä kehitystä parempaan suuntaan.

Winellin mukaan aikuistyypin diabeetikoilla painon, verenpaineen ja LDL-kolesterolin hoito eivät ole kunnossa. Nuoruustyypin diabeteksessa suurimmat riskit liittyvät LDL-kolesteroliin, verenpaineeseen ja tupakointiin.

- Riskitekijät, joihin voidaan lääkkeillä vaikuttaa, ovat edenneet parempaan suuntaan. Kehitys on ollut huonointa riskitekijöissä, jotka edellyttävät elintapojen muutosta, Winell sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat