Mainos

Lapsiasiavaltuutettu: Koulujen sijaiskiellot rikkovat lakia

Lapsiasiavaltuutettu on huolissaan pysyvistä sijaiskielloista kouluissa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan pysyviä sijaiskieltoja on otettu käyttöön useissa kunnissa. Tällöin opettajien sairastuessa heille ei palkata sijaista, vaan koulun muu henkilökunta järjestää opetuksen.  

– Se säästö, joka tulee siitä, että sijaista ei palkata, on äärimmäisen pieni verrattuna niihin kuluihin jotka tulee siitä, että lapset kokee turvattomuutta, Kurttila korostaa MTV Uutisille.

Lisäksi Kurttila pitää sijaiskieltoa lain vastaisena, koska opettajan sairastumista ei pystytä ennakoimaan eikä koululaisten opetusjärjestelyistä pystytä näin ollen huolehtimaan.

– Näitä tilanteita ei voida verrata lomautuksiin, jotka on todettu laillisiksi. Lomautukset suunnitellaan hyvin, ennakoidaan, tiedotetaan ja opetusjärjestelyistä huolehditaan. Mutta opettajan sairastumista ei pysty ennakoimaan tavalla, joka täyttäisi lainsäädännön määrittelyt, Kurttila perustelee.

Kurttilan mukaan sijaiskielto lisää myös koulukiusaamista, koska lapset joutuvat opettajan sairastuessa toimimaan usein kokonaan ilman aikuista. 

– 70 prosenttia lapsista, jotka ovat tulleet kiusatuiksi tai olleet kiusaamisessa sanovat, ettei kukaan aikuinen nähnyt, ei puuttunut, ei huomannut. Se on päivänselvää, kun opettaja ei edes ole luokassa. Näin tilanteet, jotka vaarantavat myös oppilaiden turvallisuutta, lisääntyvät, Kurttila kertoo.

Kurttilan mukaan sijaiskiellot rikkovat YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen keskeistä vaatimusta, jonka mukaan kaikissa lapsia koskevissa hallintoviranomaisten toimissa on otettava ensisijaisesti huomioon lapsen etu.  

Kurttilan mielestä kuntien pitäisikin luopua sijaiskielloista. Hänen mukaansa aluehallinnon pitää lisätä kuntiin kohdistuvaa laillisuusvalvontaa lasten yhdenvertaisuuden takaamiseksi.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.