Mainos

Lapsiäitien määrän kasvu huolena Espanjassa

Espanjan lapsiäitien määrän kasvu huolestuttaa maan sosiaali-ja terveysviranomaisia. Viimeiset tilastot alle 15-vuotiaiden synnytyksistä ovat kahden vuoden takaa ja niiden mukaan näitä synnytyksiä oli 178, abortteja yli kaksi kertaa enemmän.

Miten siirtyä nukenhoidosta suoraan oman lapsen hoitoon, jos on 10-vuotias tyttö? Tämä kysymys nousi Espanjassa monen mieleen, kun 10-vuotias romanialaistaustainen tyttö synnytti äskettäin lapsen eteläisen Espanjan Andalucíassa.

Tyttö oli tullut muutama kuukausi sitten vanhempiensa kanssa sukulaisten luo Espanjaan, ja äitinsä mukaan hän oli raskaana jo tullessa. Ja edelleen äidin kertoman mukaan lapsen isä olisi 13-vuotias romanialaispoika.

Melkein 200 alle 15-vuotiasta tyttöä synnytti lapsen kaksi vuotta sitten . Samana vuonna samanikäisille tytöille tehtiin abortteja yli kaksi kertaa enemmän.

Maahanmuuttajataustaisten tyttöjen osuus synnytyksistä oli 38 prosenttia, vaikka heitä on 10-14-vuotiaista tytöistä vain 15 prosenttia. Aborteista lähes puolet tehtiin maahanmuuttajatytöille.

Jos näiden lapsiäitien määrä kasvaa nykyvauhtia, niin vuosikymmenen lopussa jo yli tuhat alle 15-vuotiasta tyttöä vuodessa saa lapsen.

Espanjan tilastokeskuksen mukaan vuoden 2008 lapsiäideistä vain noin joka kymmenennellä oli normaali synnytys. Kaikilla muilla oli komplikaatioita raskauden aikana tai synnytyksessä tai molemmissa.

Lisäksi alle 17-vuotiaiden synnytyksissä lapsikuolleisuus on kolme kertaa suurempi kuin 20-29-vuotiaiden ryhmässä.

Lapsiäitien riskit eivät liity vain raskauteen ja synnytykseen, vaan ne vaikuttavat koko loppuelämään. Teini-ikäisten äitiyttä tutkineen tutkijan mukaan näiden naisten koulutus jää alhaiseksi, pääsy työelämään myöhästyy runsaasti ja pysyvän parisuhteen muodostaminen vaikeutuu huomattavasti.

Espanjan valtiollisen perhesuunnitteluviraston johtajan mielestä nykyinen tilanne on merkki sosiaalisesta, terveydenhoidollisesta ja humaanista epäonnistumisesta. Sukupuoli- ja seksuaalikasvatusta ja -opetusta on lisättävä merkittävästi, jotta nämä ei-toivotut raskaudet eivät lisääntyisi nykyvauhtia.

Yksi syy ongelmiin on varmasti katolinen kirkko, joka vastustaa tehokasta seksuaaliopetusta, kondomeja ja lähes kaikkea muutakin perhesuunnitteluun liittyvää, ja saarnaa seksin sallimista vain avioliitossa.

10-vuotiaan romanialaistytön perhe on ollut pari viikkoa aikamoisessa paniikissa, kun viranomaiset ovat tutkineet, liittyykö tapaukseen seksuaalista hyväksikäyttöä ja pystyykö perhe huolehtimaan niin lapsiäidistä kuin tämän lapsesta.

Lisähuolia on aiheuttanut sensaatiomedia, joka on piirittänyt perheen asuntoa ja kärttänyt haastatteluja. Lopulta paikallisten oikeusviranomaisten oli uhattava oikeustoimilla, elleivät toimittajat ja valokuvaajat jätä perhettä rauhaan.

Eräät perheen entiset naapurit Romaniassa ovat sanoneet, ettei tyttö missään tapauksessa ole vain 10-vuotias, vaan vähintään 13-14 vuotta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.