Mainos

Lapsia kastetaan yhä vähemmän: Juhlien järjestäminen rassaa

Yhä harvempi lapsi kastetaan. Kun vielä vuonna 1980 yli 90 prosenttia lapsista kastettiin, viime vuonna kastettuja oli alle 78 prosenttia.

Kastettujen osuus vaihteli rajustikin hiippakunnittain. Esimerkiksi Oulussa lähes 90 prosenttia lapsista kastetaan, kun taas Helsingissä prosentti jää alle 60:een.

Helsingin hiippakunnan piispan Irja Askolan mielestä Pohjois-Suomessa yhtenäisyyskulttuuri kannattelee kastamisen perinnettä, kun taas eteläisimmässä Suomessa kulttuuri on toisenlainen.

– Kaikki eivät välttämättä enää pidä kastetta niin tärkeänä asiana, Askola sanoo.

Askola on huomannut, että kasteiden määrän vähentymiseen on myös muita syitä.

Perheiden elämä saattaa nykyään olla niin ylikuormittunutta, että juhlia ei yksinkertaisesti jakseta tai haluta järjestää.

– Kastejuhlat saattavat muodostua ylivoimaiseksi rasitteeksi, jos perheellä on jo ennestään taloudellisia huolia, monimutkaisia uusperhekuvioita ja väsymystä.

Tähän ongelmaan Helsingin seurakunta aikoo nyt tarjota helpotusta. Seurakunta alkaa järjestää tiloissaan niin sanottuja kastepäiviä.

– Meillä on marraskuussa Helsingissä neljässä eri paikassa kastepäivä eli seurakunta tarjoaa kastetilaisuuteen puitteet, joten kenenkään ei välttämättä tarvitse järjestää juhlia kotona.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.