Lapsi veteen aikuisen kanssa - rannalta ei ehdi aina pelastamaan

Uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta muistutetaan, että kun lapsi on vedessä, myös aikuisen tulee olla käden ulottuvilla. Koulutussuunnittelija Tero Savolaisen mukaan jo parikymmentä senttiä vettä riittää aiheuttamaan vaaratilanteen rannassa .

- Jos lapsi kaatuu ja hengittää vettä, ne ovat pitkiä sekunteja juosta rannalta makoilemasta lasta pelastamaan.

Paras paikka valvoa lasta vedessä on avoveden puolella, niin, että lapsi jää rannan ja aikuisen väliin.

- Siinä pystyy helposti tarkkailemaan veden syvyyttä ja näkee missä lapsi liikkuu.

Savolaisen mukaan on täysin yksilöllista, miten kukin lapsi toimii veden alle jouduttuaan. Esimerkiksi vauvauinnissa opetellaan sukellusrefleksi heti ensimmäisenä, ja joku saattaa osata pidättää hengitystä jo hyvissä ajoin.

- Toisaalta taas lapsi, joka ei ole ollut veden varassa sitten syntymän jälkeen, ei välttämättä hallitse tätä sukellusrefleksiä ollenkaan.

- Vedessä on virtauksia ja pienetkin aallot voivat kaataa tottumattoman liikkujan vedessä. Jos on vyötäröönkin asti vettä, niin pelkästään ylös pääseminen voi olla vaikeaa.

Vesi tutuksi leikin kautta

Koulutussuunnittelija Tero Savolaisen mukaan vanhempien ei pitäisi ottaa paineita lapsen uimaopettamisesta. Tärkeämpänä hän pitää sitä, että vedessä oleillaan säännöllisesti, jolloin elementti tulee tutuksi.

- Yleensä kun lapsi liikkuu ja touhuaa vedessä, ne taidot kehittyvät kuin itsestään. Ensin poimitaan pohjasta esineitä ja sukelletaan ja sitten halutaankin päästä vatsallaan jo hieman eteenpäin.

Katso Jenny Matikaisen juttu

HYKS:n Ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma

Kehittämispäällikkö Taisto Hakala, Helsingin Pelastuslaitos

Lue myös:

    Uusimmat