Mainos

Lapsi otettiin huostaan, sillä tämä oli päätynyt seksuaaliseen suhteeseen keski-ikäisen miehen kanssa eikä yhteydenpitoa saatu muuten loppumaan – valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Korkein hallinto-oikeus teki tänään linjauksen erikoisessa tapauksessa, jossa 11-vuotiaana seksuaaliseen suhteeseen keski-ikäisen miehen kanssa joutunut lapsi otettiin huostaan lapsen ja tämän huoltajan vastusteluista huolimatta. Sekä lapsi että huoltaja olivat valittaneet huostaanotosta.

Hallinto-oikeus oli aiemmin päättänyt, että lapsi sijoitetaan sijaishuoltoon, sillä tämä oli ”omalla käyttäytymisellään vakavasti vaarantanut terveyttään ja kehitystään”.

Taustalla oli lapsen suhde keski-ikäiseen mieheen.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuselosteen mukaan lapsi oli 11-vuotiaana altistunut houkuttelulle ja päätynyt ikätasolleen sopimattomaan seksuaaliseen suhteeseen miehen kanssa. Sittemmin lapsi oli pitänyt toistuvasti ja oma-aloitteisesti yhteyttä mieheen.

Asiaan oli yritetty puuttua, mutta turhaan.

Yhteydenpito jatkui, vaikka asiaan puututtiin

Yhteydenpitoa ei oltu saatu loppumaan, vaikka sekä lapsen huoltaja että viranomaiset olivat pyrkineet suojelemaan lasta erilaisin tukitoimin.

– Toimenpiteistä huolimatta lapsen yhteydenpito mieheen jatkui, eikä sitä saatu kokonaan katkaistua edes kiireellisen sijoituksen aikana, korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuselosteessa kerrotaan.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa asiaa puitiin, sillä sekä lapsi että huoltaja olivat vastustaneet huostaanottoa.

Hallinto-oikeus oli aiemmin katsonut, että lapsen huostaanotto ja sijoittaminen sijaishuoltoon oli lapsen edun mukaista, vaikka sekä lapsi että tämän huoltaja vastustivat ratkaisua.

Korkein hallinto-oikeus oli asiasta samaa mieltä. Se hylkäsi lapsen ja huoltajan tekemät valitukset huostaanotosta ja piti voimassa hallinto-oikeuden päätöksen. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan huostaanotto oli siis aiheellinen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja