Mainos

Lapsi jää usein eron jalkoihin

Monet perheet ovat rikkoutumassa, sillä arvioiden mukaan 14 000 avioeroa astuu voimaan tänä vuonna. Tästä luvusta puuttuvat vielä lukuisat avoerot. Ero koskettaa luonnollisesti puolisoita, mutta mukana on usein lapsia - tänäkin vuonna heitä on lähes 30 000.

Lastensuojelun Keskusliiton projektijohtajan Heikki Koiso-Kanttilan mukaan lapsen kokemuksia erotilanteessa ei oteta huomioon läheskään tarpeeksi.

- Jostain syystä aikuisten on vaikea nähdä lasta siinä tilanteessa. Ero on niin vaikea asia aikuiselle itselleenkin, että lapsi jää usein jalkoihin. Lapsi on usein myös aikuisten riitojen välikappale, Koiso-Kanttila sanoo aamun Huomenta Suomessa.

Huonosti hoidetussa erotilanteessa lapsen ei usein ole mahdollista elää normaalia lapsen elämää. Vanhemmat voivat olla vihaisia, ja lapsi joutuu ottamaan aikuisten tunteet huomioon kaikessa tekemisessään.

- Lapsella on tarve rakastaa molempia vanhempiaan ja kokea heiltä hyväksyntää, joten tällaisessa tilanteessa lapsi kokee helposti lojaaliteettiristiriitaa.

Koiso-Kanttila sanoo, että vaikka aikuisten mielestä eroon voi olla hyviä, oikeita syitä, lapsi voi kokea tilanteen aivan erilaiseksi.

- Toki perheen olosuhteet voivat rauhoittua eron myötä, mutta on tärkeää aina erottaa aikuisten selitykset ja motiivit lapsen kokemuksesta. Lapsi tarvitsee myös eron jälkeen ilman muuta molempia vanhempia. Tämän vanhemmat monesti unohtavat, Koiso-Kanttila painottaa.

Projektijohtaja Koiso-Kanttilan mielestä on tärkeää, että vanhemmat tulevat eron jälkeenkin toimeen keskenään, jotta lapsi saa kokea turvaa molemmilta vanhemmiltaan. Hän sanookin, että avioliitto ei pääty koskaan, jos suhteeseen syntyy lapsia.

Eduskunnassa järjestetään huomenna kaikkien aikojen ensimmäinen erofoorumi.

Apua erotilanteeseen löytyy muun muassa osoitteesta www.eroneuvo.fi

Katso projektijohtaja Heikki Koiso-Kanttilan haastattelu (Huomenta Suomi 29.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.