Lapsettomuushoidoissa edistysaskel

Tutkijat ovat kehittäneet hedelmöityshoitoja parantavan menetelmän, jota lapsettomuuden hoitomuotoja kolme vuosikymmentä kehittänyt professori Aarne Koskimies pitää suurena edistysaskelena.

Alkioiden varhaisjakaantumista seuraavan menetelmän avulla pystytään havainnoimaan ne hedelmöittyneet alkiot, joilla on paras mahdollisuus kiinnittyä kohtuun ja jatkaa kasvua siirron jälkeen.

- Omissa viljelymaljoissaan olevat hedelmöittyneet munasolut laitetaan viljelykaappiin, jossa on kamera jokaista alkiota varten. Kamera kuvaa alkiota varhaisjakaantumisen ajan, eli missä ajassa alkiot jakaantuvat. Biologinen kello on hyvin tärkeä, huonolaatuiset alkiot jakaantuvat hitaammin ja niissä voi olla poikkeavia jakautumiskuvioita, Koskimies kertoo.

Nauhoitukset purkamalla pystytään valitsemaan ne alkiot, jotka pystyvät parhaiten kiinnittymään kohtuun ja johtamaan normaaliraskauteen.

Alkioiden varhaisjakaantumista seuraava menetelmä on myös turvallisempi kuin perinteiset hoitomuodot - menetelmässä ei tarvitse kajota alkioon lainkaan.

Monisikiöiset raskaudet vähenevät

Suurin osa koeputkihedelmöityksistä ei nykymenetelmillä lähde kehittymään kunnolla. Koskimiehen mukaan menetelmä voisi johtaa siihen, ettei äitien tarvitsisi käydä läpi lukuisia hoitokertoja kuten nyt.

- Alkion laatu ratkaisee miten se kiinnittyy ja kehittyy kohdussa. Tällä menetelmällä voidaan välttyä turhilta alkionsiirroilta. Ennusteet alkion kiinnittymiselle parantuvat, kustannuksissa säästetään ja vältytään paremmin pettymyksiltä, joita toistuvat epäonnistuneet yritykset aiheuttavat, Koskimies luettelee.

Myös monisikiöisten raskauksien määrä vähenisi, kun alkioista pystytään valitsemaan paras. Muut hyvälaatuiset alkiot voidaan pakastaa tulevaisuutta varten.

Suomessa menetelmä ei ole vielä käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat