Mainos

Lapsettomilla tänään teemapäivä

Suomessa vietetään tänään lapsettomien lauantaita. Teemapäivällä lapsettomien yhdistys Simpukka ry haluaa muistuttaa, ettei vanhemmuus ole kaikille itsestään selvää ja ettei lapsiperhe ole ainoa perhemuoto.

Jo nyt joka viides pariskunta kohtaa tahattoman lapsettomuuden ja tulevaisuudessa lapsettomuuden on arveltu yleistyvän edelleen.

Simpukka-yhdistys toimii tahattomasti lapsettomien edunvalvojana.

– Ei saa olla varallisuudesta kiinni, kuka saa perheen perustaa. Hedelmöityshoitoja pitäisi saada lääketieteellisen arvion mukaan, ei sen mukaan, kenellä on varaa niihin, linjaa Simpukka-yhdistyksen puheenjohtaja Satu Taiveaho.

Lapsettomuus on paljon muutakin kuin lääketiedettä ja siksi tarvitaan myös psyykkistä osaamista ja kokonaisvaltaista tukea.

– Ei ole oikein, että kaikkien pitäisi itse maksaa lapsettomuusterapeuttien palveluista. Myös julkisella puolella pitäisi olla saatavilla lapsettomuuteen liittyvää osaamista ja tukea esimerkiksi parisuhteeseen, muistuttaa Taiveaho.

Vertaistukea vapaaehtoisvoimin

Tahattomasti lapsettomat vaikenevat usein kokemuksestaan ja moni lasta toivova eristäytyy ystäväpiiristään.

– Lapsitoiveen toteutumattomuuden musertavuuden voi täysin ymmärtää vain toinen saman kokenut. Siksi vertaistuki on äärettömän tärkeää, sanoo Simpukka-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Lindfors.

Lapsettomien lauantaita on vietetty vuodesta 1994 lähtien ja vuonna 2009 se laajeni Simpukka-viikoksi. Simpukka-yhdistyksessä toimii kymmeniä vapaaehtoisia vertaistukijoita tukiryhmien vetäjinä ja tukihenkilöinä.

Yleisötapahtumia muutamalla paikkakunnalla

Lapsettomien lauantaina järjestetään yleisötilaisuuksia Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.