Mainos

Lapset pelaavat kännyköillä jopa tuhansien eurojen edestä

Kuluttajavirasto ja tv-yhtiöt miettivät, miten ehkäistä lasten riippuvaisuutta maksullisista tv-peleistä. Parin tuhannen euron laskut tuskastuttavat vanhempia.

Television kännykkäpeleistä kolahtaa lasten vanhemmille jopa tuhansien eurojen laskuja. Lapset pelaavat esimerkiksi virtuaalijalkapalloa, jossa maalin tekoa voi yrittää euron arvoisella tekstiviestillä.

Kuluttajavirasto patistaa televisioyhtiöitä kehittämään järjestelmän, joka estää alaikäisen osallistumisen peliin ylisuurilla summilla. Vastikään kuluttajavalituslautakunta päätti, ettei pelin järjestäneellä tv-yhtiöllä ole oikeutta pitää mahdollisesti saamiaan yli 3000:ta euroa. Lasku oli kertynyt, kun lapsi oli pelannut äitinsä kännykällä tv-peliä kuukauden ajan.

Kuluttajaviraston johtajan Anja Peltosen mielestä pelaajan ikä pitäisi tarkistaa ennen pelin aloittamista. Jotta alaikäiset eivät pääsisi pelaamaan, yksi keino voisi olla pelaajien rekisteröiminen.

Niin ikään tv-yhtiöiden mietittävänä on, miten ja mihin aikaan pelejä mainostetaan, kuinka pelit on rakennettu ja houkuttelevatko ne alaikäisiä.

Johtaja Jorma Härkönen MTV3:lta sanoo, etteivät alaikäiset ole enemmistönä tv-pelien maailmassa, vaan suurin osa pelaajista on täysi-ikäisiä. Suosituimpia ovat tietokilpailut, joihin osallistuvien keski-ikä ylittää 45 vuotta.

Härkösen mukaan ylisuurien pelilaskujen tuottaminen ei ole tv-yhtiön tavoitteena. Hän toivoisi, että kaikki operaattorit voisivat tarjota asiakkailleen reaaliaikaisen saldorajan. Matkapuhelimiin voi myös hankkia estoluokituksen, jolla voidaan estää soitot tiettyihin numeroihin.

Nettipeleihin on onnistuttu kehittämään järjestelmiä, jotka valikoivat osallistujia. Esimerkiksi Raha-automaattiyhdistyksen hedelmäpelejä alaikäiset eivät pääse pelaamaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.