Mainos

Lapset luottavat nettitaitoihinsa

Lapset kokevat olevansa taitavia uusmedian käyttäjiä. Yli 10-vuotiaille netistä on tullut tärkeä sosiaalisen yhteydenpidon väline.

Tänään julkaistu tutkimus kuitenkin paljastaa, että he myös yliarvioivat omat taitonsa lähdekritiikissä. Lapset katsovat olevansa tietoisia verkon vaaroista ja nettisisältöjen luotettavuusongelmista. He eivät pyri julkkiksiksi ja hyväksyvät vanhempien tiukankin kontrollin mediankäytön suhteen.

Lapset kuitenkin yliarvioivat muut kuin tekniset taitonsa, arvioidaan Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikön selvityksessä. Yhtenä osoituksena tästä on, että he puntaroivat verkkosivujen luotettavuutta lähinnä niiden ulkonäön perusteella.

Kaupallisuus ja tuotteistetut mediahahmot valtaavat alaa lasten maailmassa. Ylen Pikku Kakkonen on menettänyt asemiaan maksullisille lastenkanaville.

Tutkijat selvittivät lasten ja nuorten median käyttöä Tampereella ja Vesilahdella. Mukana oli yli puolensataa 5-14-vuotiasta, joita aiotaan seurata aina vuoteen 2016 saakka.

Mä oon online!

Verkosta on tullut varsinkin yli 10-vuotiaille vahva sosiaalinen väline, jota käytetään yhdessä kavereiden kanssa. Kirjoja ja aikakauslehtiä ei kuitenkaan ole hylätty, ja lapset käyttävät mediaa varsin yksilöllisesti.

Tekniset vempaimet aiheuttavat silti paineita perheissä. Lasten tapa pitää päällä useita laitteita yhtäaikaa voi närästää vanhempia, jotka toivovat lapsilleen raitista ilmaa, keskittynyttä median käyttöä ja perheen laatuaikaa.

Lapset eivät juuri puolustele median käyttöään, lukuunottamatta tietokonepelejä. Pelaamisen kerrottiin kehittävän bisnestaitoja sekä harkittua kaupankäyntiä ja kuluttamista.

Tutkimusraportti nimeltä Mä oon nyt online! julkaistiin tänään Journalismin päivillä Helsingissä. Raportin ovat tehneet Elina Noppari, Niina Uusitalo, Reijo Kupiainen ja Heikki Luostarinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.