Mainos

Lapset kärsivät sodista yhä enemmän

Kaksi miljoonaa lasta on surmattu sodissa ja yhteenotoissa eri puolilla maailmaa kymmenen viime vuoden kuluessa, kertoi YK:n lastenjärjestö Unicef selonteossaan tänään. Lisäksi on neljä miljoonaa lasta vammautunut loppuiäkseen.

-Koskaan aiemmin historian aikana eivät alle 18-vuotiaat lapset ole joutuneet kantamaan näin raskasta osaa sodan taakasta, selonteossa todetaan.

Joka kuukausi saa surmansa tai silpoutuu maamiinojen uhrina 800 lasta. Siviiliväestö joutuu ylipäätään yhä enemmän kärsimään sisällissodista ja uskonnollisten tai väestöryhmien välisistä yhteenotoista: niiden kuolonuhreista ja haavoittuneista on nykyään 90 prosenttia siviilejä. Lasten ja nuorten osuus uhreista oli viime kymmenvuotiskautena 40 prosenttia.

Nykyisin sodat ja yhteenotot eivät ole enää valtioiden sotia toista valtiota vastaan. Tällä hetkellä käynnissä olevat 28 huomattavinta sotaa ja yhteenottoa ovat sissi- ja terroristisotia, joihin liittyy siviilien joukkomurhia.

-Ruandassa, Bosniassa, Burundissa ja Etelä-Sudanissa ei tehdä eroa mies- ja naisvihollisten kesken eikä aikuis- ja lapsivihollisten kesken, Unicef toteaa.

Afrikan suurten järvien alueella "lapset, jopa pikkulapset, ovat joutuneet kansanmurhan kohteiksi". Bosniassa ja Ruandassa tyttöjen järjestelmällinen raiskaus on ollut aseena etnisissä yhteenotoissa.
(STT-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja