Mainos

Lapset ja ystävät onnen lähteinä

Lapset, kumppanit ja ystävät saavat suurimman osan suomalaisista onnellisiksi. Onnellisen ihmissuhteen avainsanoja ovat rehellisyys, luottamus, turvallisuus, uskollisuus ja anteeksianto.

Suomen Gallup-Ad Oy on tutkinut Seura-lehden toimeksiannosta suomalaista onnea. Suomalainen onni 1999 -tutkimuksessa selvitettiin, millaiset asiat, tilanteet ja tuotteet edistävät suomalaisten onnellisuutta. Tutkimuksesta kävi ilmi, että kaikkein onnellisimpia ovat naiset, alle 35-vuotiaat, koululaiset ja opiskelijat, suurperheeseen kuuluvat ja hyvätuloiset. Myös pääkaupunkiseudulla asuvat ovat keskimääräistä onnellisempia.

Joka kolmas kertoi, että kuluneen vuoden onnellisin hetki oli jokin ihmissuhteisiin liittyvä tapahtuma. Tärkeimpänä näistä nousivat esiin hetket lasten, kumppanin tai ystävien kanssa. Muut onnen hetket liittyivät muun muassa lomaan ja vapaa-aikaan, työhön sekä terveyteen. Koko elämän onnellisimmaksi hetkeksi ylivoimainen enemmistö nimesi lapsen syntymän.

Onnelliseen parisuhteeseen liitettiin usein käsitteitä kuten keskinäinen luottamus, avoimuus ja rehellisyys. Kaikki eivät kuitenkaan löytäneet parisuhteesta onnea: runsas neljäsosa naisista ja lähes puolet miehistä eivät voineet tai halunneet nimetä ainoatakaan onnellisen parisuhteen piirteenä pitämäänsä ominaisuutta.

Koti tuo onnea

Perhe ja koti, suomalainen kotiruoka, vastaleivottu leipä, pullan tuoksu ja puhtaan pyykin tuoksu ovat monelle onnen aiheita. Myös aurinkoinen sää saa monen hyvälle tuulelle. Suomalainen rentoutuu parhaiten luonnossa sekä hyvän lukemisen ja television parissa. Myös musiikin kuuntelu, hiljaisuudesta nauttiminen ja rakastelu rentouttaa monia.

Kyselyyn vastasi reilu tuhat suomalaista. Kun heiltä tiedusteltiin, kuka julkisuuden henkilöistä on onnellisin, ykköseksi kirivät Mika Häkkinen, Teemu Selänne, Aira Samulin, Arja Koriseva sekä Katri Helena. Vähiten onnellisena pidettiin Matti Nykästä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.