Mainos

Lapset innokkaasti mukana rokotetutkimuksissa

Lasten lääkityksestä halutaan lisää tutkimustietoa, koska yhäkin suurin osa lapsille määrättävistä lääkkeistä tutkitaan aikuisilla.Suomessa lasten rokotetutkimuksia on kuitenkin tehty selvästi enemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Väestön rokotemyönteisyyden vuoksi lapsia on saatu helposti mukaan tutkimushankkeisiin. Tällä hetkellä Suomessa on käynnissä kolmisenkymmentä lapsilla tehtävää lääketutkimusta.

Rokotetutkimukset tuovat miljoonia

Rokotetutkimukset ovat tuottoisaa liiketoimintaa. Esimerkiksi tutkimuksia tekevälle Tampereen yliopistolle tutkimukset tuovat kansainvälisten lääketehtaiden rahaa noin 10 miljoonaa euroa vuodessa, kertoo Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen professori Timo Vesikari.

- Suomi on ollut rokotetutkimusten suosittu kohdemaa hyvin pitkään vuoskymmeniä ja ylipäätänsä suomalaiset mielellään osallistuvat tämän kaltaisiin tutkimuksiin, sanoo Vesikari.

Rokotemyönteisyyden vuoksi lapsiperheitä ei ole tarvinnut houkutella hankkeisiin kaupantekijäisillä. Vaivanpalkaksi on riittänyt muutama ylimääräinen lääkärissäkäynti ja vaatimaton kiitoslahja.

- On ihan tavanomaista, että me annamme osanottajaperheelle jotakin pikku lahjoja. Lapset saavat vaikka t-paitoja tai vilttejä, mutta nämä tulevat tutkimuksen loppuvaiheessa, ei alussa.

Teini-ikäisten HPV-rokotetutkimukseen rekrytoidaan osallistujia mittavalla koulukampanjalla. Rokotetta papilloomavirusta vastaan on käyty markkinoimassa 250 koulussa seksuaaliterveyden nimissä. Tutkimukseen on saanut kutsun 80 000 teini-ikäistä, kertoo nuorten rokotetutkimuksen tutkimusprofessori Matti Lehtinen Tampereen yliopistosta:

- Koulut ovat se luonnollinen tapa, jossa tätä voidaan tehdä. Tätä ollaan tehty hyvässä yhteistyössä kouluterveydenhuollon ja yläasteiden rehtoreiden kanssa.

Kriittisyys nostaa päätään

Kriittisyys lääke- ja rokotetutkimuksia kohtaan on lisääntynyt myös Suomessa.

Vaikka tutkimushankkeet ovat viranomaisten valvonnassa ja toimintaa säätelevät eettiset pelisäännöt, kokee osa vanhemmista, että lapsia pyydetään koekaniineiksi kansainvälisten lääketehtaiden Suomi-nimisessä tutkimuslaboratoriossa toteuttamiin lääketesteihin.

Lue myös:

(MTV3)

EU haluaa lisätä lasten lääketutkimuksia:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.