Lapsensa koulumatkaa videoinut isä: Suomen liikennevalistus liian siistittyä

Syksyn tullen aamut ja illat ovat hämärämpiä, tienpinnat liukkaampia, lomien jälkeen ihmiset kiireisempiä. Siellä liikenteen seassa he edelleen kulkevat, pienet koululaiset, joiden olemassaolosta muistutellaan isoilla kampanjoilla kouluvuoden alussa.

Vuosi sitten MTV Uutisten nettisivuilla puhutti erityisesti suojatiekäyttäytyminen. Syksyllä tapahtui monta onnettomuutta, joissa toinen osapuoli oli lapsi - moni näistä kaiken lisäksi suojatiellä.

Tuolloin loimaalainen isä Mikko Varjokorpi päätti ladata Facebookiin ekaluokkalaisen lapsensa koulumatkasta videon , joka osoitti autoilijoiden todellisen piittaamattomuuden. Videosta tuli pienimuotoinen someilmiö.

Kuluneen vuoden aikana Varjokorpi ei ole havainnut suurta muutosta parempaan.

– Kyllä liikennekäyttäytymistä tulee seurattua varmasti yhtä paljon kuin aiemminkin, ajan työnpuolesta paljon. Ei kai tilanteen parantuminen näin lyhyessä ajassa ole mahdollistakaan, kun liikenteen valvonta ei ole lisääntynyt, Varjokorpi sanoo.

Varjokorpi toivoisi suomalaiseen liikennevalistukseen lisäkierroksia. Viime syksyn tapahtumista poikineet kampanjat eivät hänen mukaansa ole olleet kovinkaan tehokkaita.

– Suomessa valistuskampanjat on lähes aina liian siistittyjä, jos vertaa kansainvälisiin vastaaviin.

– Tuntuu, että näin tärkeän asian kohdalla silotellaan liikaa, ettei vaan kukaan ahdistu tai järkyty. Tänäkin syksyllä ainoat kampanjat Suomessa olivat nämä iloiset seepran suojelu -rallatukset sekä keltaisiin lippiksiin liittyvät radiomainokset, hän sanoo.

– Toki lapsille täytyy opettaa varovaisuutta, mutta vastuuta ei saa sysätä pienimmille liikenteessä kulkeville. Kampanjoinnin täytyy olla suunnattu ennen kaikkea nuorille ja aikuisille.

Oulussa otettiin opiksi

Oululaisen Ride Sarpolan ja Fiia-tytön kohtaaminen viime vuonna poiki pienimuotoisen kansanliikkeen Oulun seudulla.

Sarpola kertoi vuosi sitten syyskuussa Facebookissa, kuinka pikkutyttö yritti päästä tien yli, mutta autoilijat painoivat kaasua. Sarpola auttoi itkevän tytön tien yli.

Sarpola otettiin mukaan suunnittelemaan kampanjaa, josta hänelle myönnettiin loppukesästä Liikenneturvan jakama tiedotuspalkinto.

– Suojatiekampanjani on saamieni palautteiden mukaan alkanut näkymään varsinkin täällä Oulussa, Sarpola iloitsee.

– Muualta Suomesta saan runsaasti viestejä, että töitä olisi tehtävänä, varsinkin Vaasan seudulta tulee paljon postia. Helsingin seudun liikennettä iloiseksi yllätyksekseni on kovasti kehuttu.

Sarpola vannoo kampanjoinnin nimeen. Hän uskoo pitkäjänteiseen, asenteisiin vaikuttavaan työhön.

– Uhkailu ja syyllistäminen ei johda kuin ylimieliseen ja uhmakkaaseen käyttäytymiseen. Positiivinen ja kannustava eli korjaava palaute - ei parjaava kolaute - puree selvästi parhaiten. Teille ja suojateille jalkautuminen yhteistyössä poliisien ja autokoulujen ja koulujen kanssa tuottaa tulosta, Sarpola sanoo.

"Muuten emme pysähdy ja näe"

Sarpolan mielestä raflaavat, rajut valistusvideot ovat kaksipiippuinen juttu.

– Niihin turrutaan hyvin pian. Ne nähdään usein vain jännittävinä tai taivasteltavina pikku jännäreinä, kuin toisesta maailmasta. Niitä katsotaan pitkälti uteliaisuudesta - monikohan ajattelee niiden todellista sisältöä, tuskaa, vammautuneita ihmisiä, vietettyjä hautajaisia, hän miettii.

Sarpolan mukaan yksittäiset tietoiskut televisiossa voisivat toimia kampanjaluonteisesti.

– Sen pitäisi tämän päivän video- ja uutiskuvavaltameren vuoksi olla todella raflaava kysymyksellä "voinko minä olla seuraava" tai "minä, joku heistä". Sellaisten uskoisin toimivan, kunhan ne uskallettaisiin tehdä kunnolla raflaaviksi, järkyttäviksikin. Muuten emme pysähdy emmekä "näe".

Oppimista myös muilla kuin autoilijoilla

Vaikka varsinkin oululaisautoilijat ovat antaneet syytä iloon, huolettaa Sarpolaa nyt toinen ryhmä; pyöräilijät, jotka eivät tiedä miten liikenteessä käyttäydytään.

– Suurta huolta kuluneen kesän aikana ovat aiheuttaneet pyöräilijät, jotka eivät ilmiselvästi kunnioita eivätkä tiedä suojatie liikennesääntöjä. Autojen eteen ajetaan usein kovalla vauhdilla. Aikuisilla pyöräilijöillä tuntuvat säännöt olevan yhtälailla hukassa kuin lapsillakin. Tämä on valtakunnallinen ongelma, hän sanoo.

– Samoin silmiinpistävää on kypärien puuttuminen niin aikuisilla kuin lapsilla.

Mitä mieltä sinä olet? Mikä purisi parhaiten suomalaisiin - rajut videot, jalkautumiskampanjat, kovemmat rangaistukset vai jonkin muu? Osallistu keskusteluun alla olevassa kommenttiosiossa sekäMTV Uutisten Facebook-ryhmässä.

Lue myös:

    Uusimmat