Lapsena juotu maito pidentää ikää

Lapsena juotu maito saattaa pidentää ikää, tuore tutkimus osoittaa. Rasvaiset ja kolesterolia sisältävät maitotuotteet eivät lisääkään sydän- ja verisuonitautien riskiä vaan ehkäisevät erityisesti halvauksia.

Tutkimusta varten jäljitettiin 1300 brittiperhettä, joita oli tarkasteltu 1930-luvulla. Vuoteen 2005 mennessä yli 4000 tutkitusta oli kuollut 34 prosenttia.

Niissä perheissä, joissa oli nautittu paljon kalsiumpitoisia maitotuotteita, kuolleita oli neljännes muita perheitä vähemmän. Reilu puoli litraa maitoa päivittäin juoneilla oli jopa 60 prosenttia muita pienempi mahdollisuus saada halvaus, BBC siteerasi tutkimusta.

Tulosten vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisätietoa, koska myös muut tekijät saattoivat vaikuttaa tuloksiin, tutkijat muistuttivat. Tutkimuksessa huomioitiin se, että maitoa juoneet lapset tulivat varakkaista perheistä ja söivät keskimääräistä terveellisemmin.

Bristolin yliopiston ja Queenslandin lääketieteellisen instituutin pitkäaikaistutkimus julkaistiin tiistaina British Medical Journal -lehdessä.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat