Lapsena Angelika Leikolan hartain toive oli vanhempien ero – teki siksi ex-miehensä Ismo Leikolan kanssa lusikoiden jaosta kirjan, joka kertoo kuitenkin rakkaudesta

Angelika ja Ismo Leikola pitivät ikimuistoiset avioerojuhlat 4:12
Katso videolta, mitä hyvää erosta on Angelika Leikolalle seurannut, ja miten hän ja Ismo Leikola keksivät pitää avioerojuhlat.

Kirjailija Angelika Leikola ja stand up -koomikko Ismo Leikola erosivat avioliitostaan vuonna 2021. Heidän elämiensä toisistaan irrottamisesta syntyi kirja, joka kertoo niin unelmaerosta, rakkaudesta kuin suomalaisista ja amerikkalaisista parisuhteista.

Kirjailija, käsikirjoittaja Angelika Leikolalla ja hänen ex-miehellään, stand up -koomikko Ismo Leikolalla  oli vaikeuksia jo vuosia ennen kuin he lopulta erosivat vuonna 2021. Tätä ennen pariskunta kävi niin parisuhdekursseilla, -terapiassa kuin tantraseksikurssilla, jotka päätyivät vain pitkittämään heidän toimimatonta parisuhdettaan.

Sitten koitti koronapandemia ja ensimmäisen Suo, kuokka ja Hollywood -kirjan kirjoittaminen. Lisäksi he jäivät koronan takia vuodeksi jumiin Suomeen. Nämä kaikki vaikuttivat siihen, että Leikolat saivat aikaiseksi lopullisen eropäätöksen ja kirjoittivat erostaan kirjan nimeltään Unelmaero  Elämä 2.0 (Siltala).

– Ei ole kyse paljastelukirjasta, mutta käymme kyllä syyt läpi. Lyhyesti sanottuna olimme toisillemme persoonina täysin epäsopivia ihmisiä. Ei olisi koskaan pitänyt luoda välillemme parisuhdetta. Kerromme oman erotarinamme, mutta tämä on sitä paljon laajempi kirja, sillä sukellamme sekä suomalaisiin että amerikkalaisiin parisuhteisiin. Sama asia kuin edellisessä kirjassa, ettei hoksaa lukevansa tietokirjaa, vaikka kyseessä on tietokirja, Angelika kertoi MTV Uutisille.

Kirja julkaistiin 24. maaliskuuta. Kirjoitusprosessin Angelika kertoi olleen yllättävän kivuton, koska molemmilla on omat äänet ja luvut.

Alla olevassa kuvassa on Angelika ja Ismo Leikolan 24. maaliskuuta julkaistun kirjan kansi. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Mutta tätä edeltävä kirja, Suo, kuokka ja Hollywood, päätyi olemaan yksi syy, miksi saimme lopullisen sysäyksen eroon. Sen tekeminen yhdessä otti niin koville. Mikään ei pysty korjaamaan kahden ihmisen suhdetta, jotka eivät ole sopivia toisilleen, Angelika kertoi.

Teos on kuitenkin ennen kaikkea rakkaustarina.

– Jos ajattelee rakkautta, niin rakkaus on totuus. Sitä kautta tämä on rakkaustarina. Tämä on myös rakkaustarina ystävyyttä kohtaan ja valtavaa tekemisen intohimoa kohtaan, komiikkaa ja kirjoittamista kohtaan. Sitä, miten on valmis teeskentelemään omaa aviomiestään saadakseen tehdä työtä, Angelika kertoi liikuttuneena.

Leikolat muuttivat vuonna 2015 Yhdysvaltoihin, jossa loivat yhdessä kansainvälistä uraa. Eron jälkeen Angelika valitsi pääpaikakseen Suomen, mutta käy Yhdysvalloissa säännöllisin väliajoin.

Katso alla olevalta videolta, minkä harrastuksen Angelika Leikola on aloittanut oman turvallisuutensa vuoksi.

Angelika Leikola kertoo, miten vaarallista kaduilla liikkuminen on naisena Los Angelesissa 2:15
Angelika Leikola kertoo, miten vaarallista on liikkua naisena Los Angelesin kaduilla.

Hän on myös aloittanut deittailun, ja pääosin kohtaamiset ovat olleet vain ihania. Deittisovellus Tinderissä Angelika on kuitenkin huomannut, että keski-ikäisenä naisena hän on todella virkeä verrattuna samanikäisiin miehiin.

– Se oli yllätys, että samassa ikäluokassa vireystaso ei mennytkään kohdilleen.

Eropäätös tulee olemaan selvä hautaan asti

Leikolat kohtasivat ensimmäinen kerran 15 vuotta sitten, kun Angelika oli eräällä klubilla buukkaajana ja Ismolla oli siellä keikka. He tulivat heti poikkeuksellisen hyvin juttuun.

– Ystävystyimme myös todella nopeasti. Olimme noin vuoden ystäviä, eikä meistä pitänyt tulla paria. Olin todella sitä mieltä, että ei, ei ja vielä kerran ei. Meillä oli säätöä, mutta minulla oli silti käsijarru kovasti päällä, ja Ismokin halusi lentää kukasta kukkaan.

Sitten tapahtui käänne, ja Angelika kertoi Ismolle, että hänellä alkoi tulla syvempiä tunteita häntä kohtaan.

– Sanoin, ettei hengailusuhde enää käy, että ota sitten yhteyttä, jos muutat mielesi. Hän otti yhteyttä kahden viikon päästä siitä keskustelusta. Lähdin jo omille teilleni, mutta mutkan kautta palasimme yhteen.

Angelika ja Ismo Leikola ovat hyvissä väleissä eronkin jälkeen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ex-pari oli yhdessä 13 vuotta, mutta eron käsittely ei ole vaatinut Angelikalta oikeastaan mitään.

– Käsittely loppui siihen, kun eropäätös saatiin aikaan. Sen jälkeen asia oli minulle täysin kirkas ja selvä. Se tulee olemaan selvä hautaan asti. Käsittely tapahtui ennen varsinaista eroa.

Erossa täytyy usein käydä monia asioita läpi, mutta Leikoloiden kohdalla tämä vielä korostui, sillä heidän elämässään olivat vahvasti läsnä kaksi maata, Yhdysvallat ja Suomi, sekä yhteinen ura. Käytännön asioiden erottaminen ja irrottaminen sekä jopa heidän ääniensä erottaminen toisistaan tuli nyt aiheelliseksi.

Angelika rakastaa rantakaupunkeja ja käy säännöllisin väliajoin entisessä kotikaupungissaan Los Angelesissa. Kuvia voit selata nuolesta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Olemme olleet kirjoituspari, niin jossain määrin meillä on ollut hybridiääni. Ne ovat valtavia asioita, ja sitä prosessia kuvaamme tuossa kirjassa.

Kirjan viestin Angelika tiivistää nopeasti: ole rehellinen siitä, miltä sinusta tuntuu.

– Ei se, mitä ajattelet tai mitkä ovat käsityksesi parisuhteesta, vaan miltä sinusta tuntuu parisuhteessa aamusta iltaan. Kun vastaat siihen kysymykseen, niin olet jo aika pitkällä.

Hän on myös vahvasti sitä mieltä, että mikäli parisuhde on huono tai rankka, niin juuri lasten takia pitäisi erota. Näin ei tule siirtäneeksi samaa tunneilmapiiriä ja ongelmia seuraavalle sukupolvelle.

– Hartain toiveeni lapsena, ja nyt tulee hieman kyyneleet silmiin, oli se, että vanhempani eroaisivat. Oli todella surullista ja rankkaa katsoa heidän epäsopivuuttaan toisillensa. Lapset vaistoavat kaiken ja siirtävät sen oman parisuhteeseensa. Jos täytyy sanoa olevansa lasten takia yhdessä, niin silloin on jo jotakin vialla, Angelika summasi.

Katso jutun alussa olevalta videolta, mitä hyvää erosta on Angelika Leikolalle seurannut, ja miten ja Ismo Leikola keksivät pitää avioerojuhlat.

Lue myös:

    Uusimmat