Mainos

Lapsen terveys heijastelee vanhempien asemaa

Vanhempien sosiaalisella asemalla on merkittävä yhteys lapsen terveyteen.

Kansanterveyslaitoksen ja Stakesin selvityksestä käy ilmi, että vanhempien koulutustaso on yhteydessä moniin lapsen terveyteen vaikuttaviin asioihin.

Vähän koulutetuilla äideillä tupakointi raskausaikana on seitsemän kertaa yleisempää kuin korkeasti koulutetuilla. Kaikkiaan raskausaikana tupakoi lähes yhdeksän prosenttia äideistä.

Vähäinen koulutus lisää myös alkoholin riskikulutuksen todennäköisyyttä. Vähän koulutetuilla neuvolaikäisten äideillä riskikulutus on kolme kertaa yleisempää kuin korkeasti koulutetuilla. Tutkijoita huolestutti etenkin havainto, että kaikista neuvolaikäisten lasten isistä yli neljänneksellä alkoholinkäyttö ylittää riskirajan.

Aineistosta julkistetuissa alustavissa tuloksissa näkyy myös, että eroperheissä on ongelmia terveyteen vaikuttavissa tottumuksissa kahden vanhemman perheitä useammin.

Lasten terveyttä seurattu puutteellisesti

Selvityksen aineistona on yli 6000 lapsiperheen terveystiedot. Selvitys on osa terveyserojen kaventamiseen tähtäävää hanketta.

Alle 12-vuotiaiden lasten terveydestä ei ole aiempaa laajaa tutkimustietoa. Tietoa kootaan terveydenhuollossa päivittäin, mutta sitä ei ole voitu hyödyntää väestötasolla. Ikäryhmän terveyteen vaikuttavia tekijöitä ei ole pystytty seuraamaan lain vaatimalla tavalla.

Kansanterveyslaitoksen tutkijan Risto Kaikkosen mukaan alkoholi ja tupakka selittävät suuren osan väestönosien terveyseroista koko väestön tasolla. Kuitenkin esimerkiksi alkoholinkäyttöä selittävät syyt ovat monimutkaisia, eivätkä ongelmat ole ratkaistavissa millään yksittäisellä konstilla.

-Terveyserojen kaventamiseksi tarvitaan muutakin kuin terveyspalvelujärjestelmän toimia, Kaikkonen sanoo.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja