Mainos

Lapsen suostuttelu seksiin tulossa rangaistavaksi

Yleissopimuksen allekirjoittavat maat sitoutuvat muun muassa rikosten ennaltaehkäisyyn ja lapsen oikeuksista tiedottamiseen ja turvakasvatukseen. Lapsiasiavaltuutettu suosittelee sopimuksen allekirjoittamista välittömästi.

Lapsen suostuttelua seksuaaliseen kanssakäymiseen ollaan muuttamassa Euroopan neuvostossa rangaistavaksi teoksi. Lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä suojelevan, valmisteilla olevan yleissopimuksen artikla saa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulalta myönteisen vastaanoton.

Aula toteaa oikeusministeriölle osoittamassaan lausunnossa yleissopimuksen olevan yksityiskohtainen ja hyödyllinen edistysaskel. Hän suosittelee, että Suomi allekirjoittaa yleissopimuksen ilman varaumia. Sopimuksen mukaiset kansalliset lainsäädäntömuutokset tulisi tehdä viipymättä.

- Euroopan tasolla yleissopimus merkitsee kansainvälisesti yhtenäisen ja ajantasalla olevan, lapsia seksuaaliselta riistolta ja hyväksikäytöltä suojelevan sääntelyn aikaansaamista.

- Sopimus ottaa hyvin huomioon uusien viestintäteknologien kehittymisen ja niiden mahdollisuuden lisätä valtioiden rajat ylittävien lasten hyväksikäyttöjen määrää, Maria Kaisa Aula toteaa.

Aulan mukaan sopimuksen heikkous on kuitenkin se, että se jättää allekirjoittajamaille huomattavan paljon mahdollisuuksia varuamien tekemiseen.

Rikostutkinta ja uhrien suojelu vahvistumassa

Lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä ja riistolta suojelevan yleissopimuksen allekirjoittavat maat sitoutuvat muun muassa moniammatilliseen ja koordinoituun yhteistyöhön, rikosten ennaltaehkäisyyn, uhrien hoitoon ja tukeen sekä lapsen oikeuksista tiedottamiseen ja turvakasvatukseen.

Sopimus vahvistaa lapsiystävällisiä oikeusprosesseja ja sisältää velvoitteen tarjota ehkäisevä interventio-ohjelma seksuaalirikoksiin syyllistyneille henkilöille silloinkin, kun he ovat alaikäisiä.

Lausunto löytyy myös lapsiasiavaltuutetun kotisivuilta osoitteesta www.lapsiasia.fi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.