Lapsen ruhjeita tutkitaan usein pahoinpitelynä

Sairaalaan tuodun pienen lapsen vammojen syyksi epäillään yhä useammin väkivaltaa. Pahoinpitelyepäilyn vuoksi lapselle tehtävät tutkimukset ovat lähes kolminkertaistuneet Varsinais-Suomessa muutamassa vuodessa. Nykyisin tutkimuksiin ryhdytään aiempaa herkemmin, mutta tapausten arvioidaan myös todellisuudessa lisääntyneen.

Turussa pahoinpitelyepäilyinä tutkitaan nykyisin rutiininomaisesti kaikki alle vuoden vanhojen vauvojen merkittävät vammat ja epätyypilliset mustelmat. Tutkijat katsovat, että ikärajaa olisi syytä nostaa kahteen vuoteen.

Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenklinikalla tehty tutkimus julkaistaan Suomen Lääkärilehdessä tänään.

Mitä nuoremman lapsen murtumasta, ruhjeesta tai mustelmasta on kyse, sitä todennäköisemmin takana on kaltoinkohtelua. Pienten lasten pahoinpitely johtaa usein vammautumiseen ja jopa kuolemaan. Tutkimuksessa mukana olleista 48 lapsesta yksi kuoli ja kahdeksan tarvitsi leikkaushoitoa tai muita nukutusta vaativia toimenpiteitä. Kallonmurtumia oli 14:llä ja muita murtumia 21 lapsella.

Tutkimukset aloitetaan usein viiveellä

Suurin osa lapsista tulee tutkimuksiin terveyskeskuksen lähettäminä. Usein tutkimukset aloitetaan kuitenkin viiveellä, koska pahoinpitelyä ei ole terveyskeskuksessa heti osattu epäillä, sanoo dosentti Timo Hurme Tyksistä. Hänen mielestään tietoa asiasta pitäisi lisätä juuri terveyskeskusten päivystyksissä.Keikkalääkärien lisääntyessä tarvitaan myös kirjallisia ohjeita.

Lapsista suurin osa oli ollut aiemmin täysin terveitä. Myös ylivilkkaita, poikkeuksellisen itkuisia tai masennuksesta kärsiviä lapsia oli joukossa muutamia. Lapsista kaksi oli ollut huumevieroitushoidossa.

Joka neljännellä lasten vanhemmista oli alkoholi- tai huumeriippuvuus, ja näiden perheiden ongelmiin olisi Hurmeen mielestä kiinnitettävä erityistä huomiota. Osalle näiden vanhempien lapsista oli syötetty lääkkeitä tai huumaavia aineita.

Kaikille pahoinpitelyepäilyn vuoksi tutkimuksissa olleille lapsille pitää järjestää riittävä seuranta. Aina ei selvitä ilman huostaanottoa, sanoo Hurme.

Neljässä tapauksessa pahoinpitelyepäily oli jo toinen, mutta vain kahdesta oli tehty edellisellä kerralla lastensuojeluilmoitus. Nyt ilmoitus tehtiin kaikista tapauksista ja puolessa tapauksista suositeltiin rikosilmoituksen tekemistä. Vain yhdessä tapauksessa teho-osaston lääkäri teki rikosilmoituksen välittömästi. Rikosilmoituksen teko kuuluu lastensuojeluviranomaisille ja vain poikkeustapauksessa lääkärille.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat