Mainos

Lapsen liikalihavuus voi aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman

Monet ruotsalaiset lapset ja nuoret ovat niin lihavia, että he ovat vaarassa kuolla ennenaikaisesti. Merkkejä verisuonten kalkkeutumisesta on tuoreessa tutkimuksessa havaittu ylipainoisilla mutta muuten terveillä 13-vuotiailla.

Sydän- ja verisuonitautien erikoislääkärit Peter Friberg ja Mats Johansson esittelivät tutkimuksensa tuloksia Dagens Nyheter -lehdessä tänään. Heidän mukaansa lasten liikalihavuus on aikapommi, joka vaatii pikaisia ja laajoja ennalta ehkäiseviä toimia.

Lääkärit havaitsivat, että muutoin terveillä ylipainoisilla 13-vuotiailla oli normaaliin verrattuna kolminkertainen insuliinitaso, öiseen aikaan kohonnut verenpaine ja vakavia merkkejä alkavasta verisuonten kalkkeutumisesta, joka voi johtaa sydän- tai aivoinfarktiin.

Tutkimusten mukaan viidennes Ruotsin kymmenvuotiaista on liikalihavia. Länsi-Ruotsin kymmenvuotiaista kolme prosenttia on niin lihavia, että heidän terveytensä on vaarassa. Myös suomalaistutkimuksissa on havaittu diabeteksesta kärsivillä kymmenvuotiailla lapsilla verisuonten ahtautumista.

Lihavuusongelman taustalla ovat pikaruuan ja virvoitusjuomien lisääntynyt kulutus ja lasten ja nuorten vähentynyt liikunta. Lääkkeeksi tutkijat suosittavat ruokavalio-opetusta jo varhain ja ainakin tunnin liikuntaa päivittäin. Koulujen tulisi järjestää oppilaille liikuntamahdollisuuksia myös koulupäivän jälkeen.

Friberg ja Johansson huomauttavat, että sydän- ja verisuonitauteja on ryhdyttävä ehkäisemään hyvissä ajoin, koska tulokset ovat silloin parempia kuin aikuisiässä. Heidän mielestään terveydenhuollon resursseja olisikin suunnattava yhä enemmän lasten ja nuorten hyvinvointiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.