Mainos

Lapsen ja vanhemman yli 45 vuoden ikäero ei yksin este adoptiolle

Adoptiolapsen ja vanhemman yli 45-vuoden ikäero ei ole yksin riittävä syy adoptioluvan hylkäämiseen.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi kansainvälisen lapseksiottamisasioiden lautakunnan ja hallinto-oikeuden päätökset, joiden mukaan pariskunta ei saanut adoptoida lasta, koska miehen ja adoptiolapsen välinen ikäero olisi ollut yli 45-vuotta.

KHO:n vuosikirjapäätöksen mukaan päätös syrjii ikäkriteerin täyttävää avioliitossa olevaa naista, koska yksinhuoltajana hän olisi ollut sopiva adoptoimaan lapsen.

Vuonna 1960 syntynyt nainen ja tämän 1952 syntynyt mies halusivat adoptoida vuonna 2005 tai myöhemmin syntyneen lapsen. Lapseksiottamisasioiden lautakunta hylkäsi hakemuksen, koska sen vakiintuneen käytännön mukaan ikäero ei saa ylittää 45:tä vuotta.

Myöskään ennen vuotta 2005 syntyneen lapsen adoptoiminen ei lautakunnan mukaan tullut kyseeseen, koska tällöin myöhemmin adoptoitu lapsi olisi ollut vanhempi kuin pariskunnan vuonna 2004 syntynyt adoptiolapsi. Lautakunnan mielestä uuden adoptiolapsen tulisi olla perheen kuopus.

Pariskunta valitti päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen, joka kallistui lautakunnan kannalle.

KHO kuitenkin palautti asian lautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi. Sen mukaan aiemmissa päätöksissä ei otettu huomioon vanhempien yhteistä kykyä ja edellytyksiä adoptiolle. KHO katsoi, että tehtyjen selvitysten perusteella hakijat soveltuvat erityisen hyvin adoptiovanhemmiksi.

Lisäksi KHO muistutti, ettei vaatimus enintään 45 vuoden ikärajasta perustu lakiin, vaan adoptiolautakunnan käytäntöön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.