Lapsen hyväksikäyttäjä usein tuttava

Lapsen hyväksikäytöstä epäillyt ovat Keskusrikospoliisin mukaan yleensä lapsen lähipiirin ihmisiä. KRP:ssä on selvitetty viime vuonna kirjattujen hyväksikäyttöepäilyjen taustoja.


Lapsen hyväksikäytöstä epäillyt ovat yleensä lapsen lähipiirin henkilöitä, toteaa rikosylikomisario Jari Nyström keskusrikospoliisista. KRP:ssä selvitettiin viime vuonna kirjattujen hyväksikäyttöepäiltyjen taustoja.

Viime vuonna tehtiin 201 rikosilmoitusta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Epäiltynä oli 172 henkilöä, joista naisia oli kahdeksan. Hieman yli puolet epäillyistä oli lapsen tuttuja, mutta ei kuitenkaan sukulaisia. Perheenjäseniä epäillyistä oli vajaa viidennes ja muita sukulaisia kuusi prosenttia.

-Vain joka neljännessä tapauksessa uhri ja tekijä olivat toisilleen täysin vieraita. Tällöin tekijä valitsee uhrin ja pyrkii itse kaikin keinoin pysymään tuntemattomana, Nyström sanoo. Nyström muistuttaa, että seksuaalirikoksissa piilorikollisuuden osuus on suuri. Krp:n luvut kertovat vain poliisin tietoon tulleista epäilyistä. Esimerkiksi pedofilian uhrit tekevät hyvin harvoin rikosilmoituksia.

-Tyypillisin tapaus on kotona tai lapsen lähipiirissä tapahtuva hyväksikäyttö. Näissä on usein kysymys myös pedofiliasta, mutta hyväksikäyttö voi jatkua lapsen teini-ikään asti. Tällöin tekijä siirtyy nuorempiin lapsiin. Ilman ulkopuolisen tekemää rikosilmoitusta näiden tekojen selvittäminen on hyvin vaikeaa, Nyström sanoo.

Pedofiili on ihminen, jonka seksuaalinen kiinnostus kohdistuu ensisijaisesti ja yksinomaan esipuberteettisiin lapsiin. Toinen tyypillinen tapaus on teini-ikäisten ja selvästi vanhempien ystävien tai poikaystävien väliset seksuaaliteot. Teini-ikäisiä on esimerkiksi ryyppyillan jälkeen pakotettu lievällä väkivallalla seksiin. Myös sammuneita on käytetty hyväksi. Poliisille tuli tietoon myös yksittäisiä tapauksia, joissa aikuiset olivat maksaneet aivan tavallisille suomalaislapsille seksipalveluista. Seksipalvelujen ostaminen alle 18-vuotiaalta on rikos.

Suurin osa epäilyistä kodeissa


Lasten kimppuun käytiin useimmiten yksityisissä sisätiloissa, kuten kodeissa. Näitä tapauksia oli aineistosta lähes kolme neljäsosaa. Joka viides hyväksikäyttö kirjattiin tapahtuneeksi julkisissa ulkotiloissa, kuten kadulla tai puistossa. Hyväksikäyttöepäilyjä kirjattiin tapahtuneeksi myös asuintalojen sisäpihoissa, uimahalleissa ja kirjastoissa. Kaikki perheen sisäiset tapaukset tapahtuivat kodeissa ja tuntemattoman henkilön hyökkäykset taas useimmiten julkisissa ulko- tai sisätiloissa.

Tekijöissä sekä vanhoja että nuoria


Nuorin hyväksikäytöstä epäilty oli 15 ja vanhin 87 vuotta. 90 prosenttia epäillyistä oli aikuisia. Yli 40-vuotiaiden tekijöiden uhrit olivat useammin 6-12-vuotiaita, kun 22-40-vuotiaiden tekijöiden uhrit olivat useammin 13-18-vuotiaita. Kaksi kolmesta tapauksesta tuli poliisin tietoon, koska vanhemmat ilmoittavat niistä. Niissä tapauksissa, joissa epäilty oli perheenjäsen, terveysviranomaiset tekivät kolmanneksen ilmoituksista. Joka kymmenes tapaus tuli poliisin tietoon uhrin ilmoittamana.

Joka viides uhri poika


Uhreista oli tyttöjä 227 ja poikia 51. Suurin ryhmä uhreista oli 13-18-vuotiaat tytöt, heitä oli yhteensä 117. Toiseksi suurin ryhmä oli 6-12-vuotiaat tytöt eli 79 tyttöä. Viisivuotiaita tai nuorempia tyttöjä oli uhrien joukossa 27. Poikien suurin ryhmä oli 6-12-vuotiaat, joita oli uhreina 33. Hieman vanhempia eli 13-18-vuotiaita poikia uhreina oli 11. Uhrien joukossa oli myös kuusi viisivuotiasta tai nuorempaa poikaa.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on rikos, josta tuomitaan enimmillään neljä vuotta vankeutta. Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan vähintään vuosi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat