Lapsen hinta laskettu

Kokkolalaisen perheenäidin laskelmien mukaan lapsi tulee maksamaan vanhemmilleen noin 4500 euroa vuodessa. Lapsilisiä äiti pitää riittämättöminä. Lapsiperheiden etujärjestöt peräävätkin enemmän tukea yhteiskunnalta perheille.

Tutkimukset osoittavat isojen lapsiperheiden köyhtyneen ja myös pienten lasten ja yksinhuoltajaperheiden olevan vaikeuksissa. Nyt lapselle on laskettu hinta, jotta päättäjät voisivat pohtia esimerkiksi lapsilisän suuruutta.

Kokkolalainen Kirsi Rantanen päätti pitää kirjaa siitä, paljonko lapsiin kuluu rahaa, koska tarkkaa tietoa asiasta ei ollut saatavilla ja tuota tietoa hänen mielestään päättäjät tarvitsisivat. Hän pani kahden lapsensa juoksevat kulut ylös peräti neljän vuoden ajan, eikä tehtävä ollut aivan pieni.

Esikoispojan kulut kohosivat ensimmäisenä vuonna noin 4500 euroon. Toisen lapsen ensimmäinen vuosi oli edullisempi perintövarusteiden turvin.

Kaiken kaikkiaan summat nousivat yllättävän korkeiksi, vaikka Rantanen sanoo välttäneensä tuhlausta.

- Tietysti jos on oikein rikkaat vanhemmat, niin ei kai sitten niin tunnu nuo menot, mutta jos on köyhät vanhemmat tai opiskelevat, niin kyllä se on kova summa, Rantanen tiivistää.

Etujärjestöt vaativat lapsilisien korottamista

Asiaan ovat havahtuneet myös lapsiperheiden etujärjestöt, jotka viittaavat Stakesin tuoreeseen hyvinvointitutkimukseen. Sen mukaan lapsiperheiden köyhyys on kasvanut etenkin isoissa perheissä, yksinhuoltajaperheissä ja pienten lasten perheissä.

Verotuksessa ei huomioida lapsivähennyksiä enää lainkaan, joten sadan euron lapsilisä on ainut suora tukimuoto.

- Silloin kun verovähennykset poistettiin, niin nostettiin lapsilisiä, mutta niistä kyllä leikattiin heti pian pois. Niiden ostovoima on aivan mitätön, sanoo aluevastaava Outi Olli Lapsiperheiden Etujärjestöstä.

Jotta jokainen sukupolvi pystyisi huolehtimaan edeltäjistään ja omista lapsistaan, tulisi syntyvyyden olla runsaat kaksi lasta per nainen. Tähän keskiarvoon pääsemiseksi tarvittaisiin isompia perheitä, mutta jo kolmas lapsi mietityttää useimpia, vaikka tutkimusten mukaan perheet haluaisivat enemmän lapsia.

Kirsi Rantanen ihmettelee päättäjien päivittelyjä perheiden haluttomuudesta lasten hankintaan.

- Tekisivät vähän päätöksiä toisella lailla, niin Suomeen voitaisiin tehdä enemmän lapsia, hän toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat