Mainos

Lapsen asema häilyy homoparien liitoissa

Rekisteröidyn parin luona asuvan lapsen asema on ongelmallinen, kun lapsen biologinen vanhempi kuolee. Valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, että lapsella pitäisi olla juridinen oikeus jatkaa elämäänsä ns. sosiaalisen vanhempansa kanssa kuolemantapauksen sattuessa.

Valtaosa suomalaisista näyttäisi olevan sitä mieltä, että lapsen on saatava elää toisen vanhempansa kanssa biologisen vanhempansa kuoltua. Näin tulisi olla myös samaa sukupuolta olevien parien rekisteröidyissä suhteissa.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan 80 prosenttia suomalaisista katsoo, että rekisteröidyn parin luona asuva lapsi voisi elää toisen - niin kutsutun sosiaalisen vanhempansa kanssa - biologisen vanhempansa kuoltua. Tämän seikan pitäisi olla myös juridisesti vahvistettu.

Sosiaalinen vanhempi on aikuinen, jonka perheessä lapsi elää. Kolmetoista prosenttia haastatelluista ei osannut tai halunnut vastata kysymykseen. Seitsemän prosenttia oli sitä mieltä, että oikeutta ei tule vahvistaa.

Taloustutkimukselta selonteon oli tilannut seksuaalista tasavertaisuutta ajava Seta ry. Siihen haastateltiin runsasta tuhatta mannersuomalaista 15-79-vuotiasta maaliskuussa. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Setan mukaan rekisteröidyn parin luona asuvan lapsen vanhemmuuden, huollon ja asumisen ratkaisut ovat "sattumanvaraisten päätösten varassa", jos lapsen biologinen vanhempi kuolee.

- Nykylainsäädännön ongelmallisuus on ollut tiedossa jo pitkään. Vuonna 2003 sosiaali- ja terveysministeriön asettama toimikunta esitti ratkaisuksi perheen sisäisen adoption mahdollistamista rekisteröidyssä parisuhteessa.

Myös lapsiasiavaltuutettu on kiinnittänyt huomiota samaa sukupuolta olevien vanhempien perheissä elävien lasten eriarvoiseen asemaan verrattuna eri sukupuolta olevien vanhempien perheissä varttuviin lapsiin, Seta korostaa.

Nykyisin lapseksiottaminen vahvistetaan tai evätään tuomioistuimen päätöksellä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.