Mainos

Lapsen antibioottikierre koko perheen asia

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan pikkulapsen toistuvat antibioottikuurit voivat heijastaa osittain myös perheen ongelmia. Antibioottikierre saattaa näkyä esimerkiksi vanhempien pitkäaikaissairauksina.

Kun pikkulapsi joutuu antibioottikierteeseen, kannattaa tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kiinnittää huomiota koko perheen terveydenhuoltoon. Perheelle tulee antaa tukea ja tietoa lasten infektiosairauksista, jotta turhia päivystyskäyntejä voidaan välttää ja antibioottien liikakäyttöä vähentää.

Lääketieteen lisensiaatti Katri Louhi-Pirkanniemi korostaa väitöstutkimuksessaan, että lapsen toistuvat antibioottikuurit saattavat viestittää sairastumisen lisäksi myös perheen ongelmista. Hän huomasi, että antibioottikierteisten lasten perheen sairastavuus näkyy vanhempien pitkäaikaissairauksina ja lapsen jatkuvina infektioina ja antibioottihoitoina. Lasten perheen toimivuudessa ilmeni ongelmia jo raskauden alusta alkaen.

Tutkija ei havainnut, että toistuvat antibioottikuurit olisivat vaikuttaneet lapsen myöhempään kehitykseen. Hän arvioi lapsen olevan antibioottikierteessä, kun lapsi sai kuusi tai useampia antibioottikuureja ensimmäisen puolentoista ikävuotensa aikana. Imeväisiän toistuvia antibioottikuureja ennustavat tekijät löytyvät mahdollisesti jo raskauden, synnytyksen tai kolmen ensimmäisen elinkuukauden aikaisista tekijöistä.

Louhi-Pirkanniemen väitöskirja toistuvista antibioottikuureista varhaislapsuudessa tarkastetaan huomenna Turun yliopistossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.