Lappeenrannan Marskin kisoissa huipputuloksia

Orimattilan Jymyn Kristiina Mäkelä hyppäsi Marskin kisoissa Lappeenrannassa kolmealoikkaa loistotuloksen 13,64.

Tulos on 19-vuotiaiden junioreiden uusi Suomen ja Pohjoismaiden ennätys ja maailman tämän kauden kärkitulos.

Entinen junioreiden Suomen ennätyksen haltija Lappeenrannan Urheilu-Miehien Elina Torro sijoittui toiseksi Mäkelän jälkeen tuloksella 13,21. Hänen nimissään ollut kuuden vuoden takainen junioreiden Suomen ennätys oli 13,48.

Kotimaisittain mainiossa kilpailussa vielä kolmanneksi sijoittunut Oulun Pyrinnön Essi Lindgrenkin ensi kerran urallaan rikkoi 13 metrin rajan. Lindgrenin tulos 13,05 ylittää 22-vuotiaiden EM-kilpailuiden tulosrajan, mutta myötätuulta oli liikaa 2,9 metriä sekunnissa.

Tuore ennätyshyppääjä Kristiina Mäkelä on 184-senttinen lahjakkuus, joka jo toissa kesänä voitti naisten Suomen mestaruuden. Uusi ennätys 13,64 ylittää myös kuubalaisen Liuba Zalívarin nimissä olleen junioreiden tämän kauden maailman kärkituloksen.

Vuoden 2012 Helsingin EM-kilpailuiden tulosrajat vahvistettiin yhtä päivää Marskin kisoja aikaisemmin. Mäkelän tulos ylittää myös Suomen Urheiluliiton asettaman EM-kilpailuiden naisten kolmiloikan tulosrajan.

Kenialainen Josephat Menjo voitti 3 000 metriä ajalla 7.47,38. Menjon tavoitteena oli alittaa etiopialaisen Yenew Alamirewin juoksema maailman tämän kauden kärkitulos 7.27,26. Yritys tukehtui kuitenkin kenialaisten jänisten, Daniel Kandien ja Fredrik Koririn, vetämään liian lujaan alkuvauhtiin.

Menjo oli viime vuonna maailman nopein 10 000 metrin juoksija Turussa juoksemallaan ajalla 26.56,74. Hän myös juoksi viime kesänä Turussa 5 000 metriä ajassa 12.55,95, jolla sijoittui maailmantilastossa kymmenenneksi.

Honkajoen Seudun Urheilijoiden 20-vuotias Arttu Halmela yllätti voittamalla pituushypyn tuloksella 749. Hän pidensi ennätystään peräti 26 sentillä. Viisinkertainen sisäratojen SM-mitalisti Lappeenrannan Urheilu-Miesten Juho-Matti Pimiä ponkaisi toiseksi tuloksella 743. Kuortaneen Kunnon 19-vuotias Janne Etelämäki hyppäsi kolmanneksi tuloksella 731. Hän paransi ennätystään 16 sentillä.