Lapista löytyi harvinaisia sienilajeja

Lapista on löytynyt useita Suomessa harvinaisia sienilajeja Metsähallituksen lajistokartoituksissa.

Esimerkiksi Pyhä-Luoston kansallispuistosta löytyi erityistä suojelua vaativa kanadankääpä, jota on aiemmin havaittu vain muutamilla paikoilla eri puolilla maata.

Värriön luonnonpuistosta löydettiin puolestaan 30 uhanalaista tai silmällä pidettävää kääpälajia. Niistä harvinaisimmat olivat kalkkikääpä (kuvassa), lutikkakääpä ja keltarihmakääpä.

- Perinteisesti linnut, kasvit ja perhoset on hyvin tunnettuja lajiryhmiä, mutta sen sijaan monet hyönteisryhmät ja sienet tunnetaan huonosti. Suomesta löytyy jopa vuosittain ennestään tuntemattomia eliölajeja, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Panu Kunttu.

- On aivan mahdollista, että Suomesta löytyy sellaisiakin lajeja, joita ei ole muualta maailmasta löytynyt.

Vätsärin erämaasta Inarista sekä Etelä-Savosta löytyi kokonaan uusi limasienilaji, jolle ei ole vielä suomenkielistä nimeä. Uudesta nimestä päättää aikanaan erillinen nimistötoimikunta.

- Nimistä pyritään saamaan mahdollisimman kuvaavia niin, että nimi kuvaa joko lajin ulkonäköä tai elinympäristöä, Kunttu kertoo.

Metsähallituksen syksyn aikana tekemissä kartoituksissa löytyi edellä mainittujen lisäksi noin 150 muuta puulla kasvavaa sienilajia, joiden joukossa oli aiemmin Lapista löytymättömiä lajeja.

Tiettyjä kohteita valtion suojelualueilla on tarkoitus polttaa eläinten ja sienten hyvinvoinnin takaamiseksi. Metsissä elää nimittäin useita hyönteis- ja sienilajeja, jotka ovat riippuvaisia hiiltyneestä puuaineksesta, jota nykyään harvinaisissa metsäpaloissa muodostuu.

Lue myös:

    Uusimmat