Mainos

Lapissa on paljon teiniraskauksia ja siellä tehdään eniten abortteja – Miksi?

Väestöliiton lääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen kertoo, että ”Lapin ilmiö” on ollut olemassa jo vuosia.

Tänään uutisoitiin, että Rovaniemen Korkalovaaran koululla neljälle yhdeksännen luokan tytölle oli tehty syksyn aikana raskauden keskeytys, lisäksi yksi tyttö on raskaana.

Halosen mukaan erityistä on se, että pienessä koulussa samalla luokka-asteella on näin monta tapausta, mutta isompaa kuvaa katsottaessa Lappi on erottunut jo jonkin aikaa sekä aborttitilastoissa että teini-raskauksissa.

– Mistä kaikesta se johtuu, sitä olemme mekin täällä tänään otsat rypyssä pohtineet. Se on selvää, että pelkkä tv-ohjelma ei riitä selitykseksi, sanoo Halonen.

Konkalovaaran koulun rehtori Heikki Ervast sanoi Uusi-Rovaniemi –lehdelle pohtineensa myös sitä, voisivatko television sarjat kuten Teiniäidit ja Erilaiset äidit olla vaikuttaneet asiaan.

Teiniäitiyttä ja –abortteja on tutkittu maailmanlaajuisesti paljon ja jonkin verran myös Suomessa.

– Perheen kokoonpanoon liittyvien asioiden on todettu vaikuttavan siihen, miksi jostain tulee teiniäiti. Jos on rikkonainen eli yhden vanhemman perhe, niin se jo itsessään lisää riskiä. Myös vanhempien koulutustaustalla on merkitystä. Matalasti koulutettujen vanhempien lapsilla riski teiniraskauteen on suurempi, Halonen listaa.

Nuorten henkilökohtaisista asioista tiedetään, että mielenterveyden ongelmat ja päihdeongelmat lisäävät todennäköisyyttä tulla teini-iässä raskaaksi.

Koko Suomea tarkasteltaessa Väestöliitto on haravoinut läpi myös mahdollisia alueellisia syitä.

– Onko palvelujen laadussa jotain? Kuinka nuorisoystävällisiä ne ovat ja kuinka helppoa on saada esimerkiksi ehkäisyneuvontaa. 

– Toisaalta täytyy miettiä, onko alueellisia eroja siinä, miten hyvinvointi on sillä alueella kertynyt tai jäänyt kertymätta. Totta ihmeessä, jos alueella on vaikka suurtyöttömyyttä tai joku muu asia, joka vaikuttaa perheiden hyvinvointiin ja siihen, miten vanhemmat pystyy muksuistaan pitämään huolen, niin se voi vaikuttaa ihan suoraakin siihen, miten kyvykäs lapsi on pitämään huolta seksuaaliterveydestään.

Teiniraskauksilla kielteinen kaiku

Teiniraskauksiin suhtaudutaan usein kielteisesti, ja niitä pidetään ei-toivottuina. Halonen toteaa, ettei niin tarvitse kuitenkaan aina olla.

– Siihen vaikuttaa valtavasti se, minkälaisesta perheestä nuori äiti tai isä tulee. Se kuinka paljon he saavat tukea omilta vanhemmiltaan on suorassa suhteessa siihen, kuinka raskaaksi arki pienen lapsen kanssa käy.

Vanhempien tuella on myös valtava merkitys siihen, että nuori äiti tai isä pääsee takaisin kouluelämään tai työelämään.

– On paljon tutkimusnäyttöä esimerkiksi siitä, että mitä tiiviimpi suhde äidin ja teiniäidin välillä on tai miten tiivissilmäinen tukiverkko nuoren ympärillä on, sitä parempi ennuste nuorella on. Surullisin tilanne on se, jos teiniäiti jää lapsensa kanssa ihan yksin.

Toisaalta vauva voi olla nuorelle myös hyvin voimauttava tekijä.

–  Myös sellaista tutkimusnäyttöä on, että lapsi on ollut käänteentekevä asia hyvään suuntaan. Se voi antaa arkeen merkityksellisyyttä, onnistumista ja vahvistaa ihmistä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.