Mainos

Lapissa huumeongelma yleistyy

Huumeiden välitys ja käyttö yleistyy vahvasti myös Lapissa. Hieman yllättäen aineet näyttävät kulkeutuvan pohjoiseen lähes kokonaan etelästä, lähinnä Virosta.

Rikosylikonstaapeli Martti Karjula keskusrikospoliisin Pohjois-Suomen osastosta sanoo, että Lapistakaan tuskin löytyy enää kuntaa, johon huumeet eivät olisi vielä ulottuneet. Esimerkiksi Utsjoen-Inarin alueella on alkuvuonna kirjattu jo kuusi huumausainerikosta. 1990-luvun alussa tilastoihin merkittiin Lapissa vain parikymmentä huumerikoksista kiinni jäänyttä. Viime vuonna luku painui yli 300:n ja tänä vuonna päästäneen 400-500:een, Karjula arvioi.

Vahvoista huumeista on mukana amfetamiini. Sen sijaan esimerkiksi heroiinin välittäjiä tai käyttäjiä ei toistaiseksi ole jäänyt kiinni. Karjulan mukaan kynnys ainakin poltettavan heroiinin tuloon on kuitenkin melko alhaalla. Syy löytyy Rovaniemen seudulla käyttäjien keskuudessa voimakkaasti levinneestä hepatiitista. "Terveydellisenä" varotoimena siirrytään suonensisäisestä aineesta poltettavaan.

Lappiin viime aikoina ulottuneet huumevyyhdit osoittavat, että huumereitti kulkee myös pohjoiseen etelästä. Mm. Venäjän markkinat tuovat aineet lähinnä Viron kautta. Vastaavasti Ylä-Lapissa Rajajoosepin raja-asemalla ei ole kirjattu ainuttakaan huumelöytöä. Myöskään Norjan vastaisilla raja-asemilla ei takavarikkoja ole tehty, vaikka huumeet ovat yleistyneet varsinkin Norjan pohjoisissa satamakaupungeissa. Toisaalta liikenne kulkee melko vapaasti sekä Norjan että Ruotsin rajojen yli, muistuttaa Karjula.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.